Διαβάσαμε το «Άμστερνταμ» του Ίαν ΜακΓιούαν | Εκδ. Πατάκης

Διαβάσαμε το «Άμστερνταμ» του Ίαν ΜακΓιούαν | Εκδ. Πατάκης

Στο βροχερό Λονδίνο μας μεταφέρει ο Ian McEwan και μας αφηγείται την ιστορία δύο παλιών φίλων των οποίων η ζωή ορίζεται απο τα tabloids, τη μουσική και προπάντων την πρώην ερωμένη τους, την πληθωρική και αγαπημένη Μόλλυ Λέιν.

Ο Βέρνον Χάλλιντεϊ, αρχισυντάκτης γνωστής βρετανικής εφημερίδας, και ο Κλάιν Λίνλεϊ, διάσημος συνθέτης σοβαρής μουσικής στη Βρετανία, θα συναντηθούν στην κηδεία της γυναίκας που ερωτεύτηκαν τη δεκαετία του ΄60. Η Μόλλυ Λέιν υπήρξε γευσιγνώστρια, κριτικός εστιατορίων και φωτογράφος της Vogue. Η παρουσία της απουσίας της είναι έντονη στη ζωή των δύο ανδρών.

Πέρα από τη σχέση τους με τη μοιραία γυναίκα υπάρχει και κάτι άλλο που τους συνδέει. Αμφότεροι απεχθάνονται τον νυν υπουργό Εξωτερικών Γκάρμονυ, πρώην εραστή της Μόλλυ και γνωστό για τις ξενοφοβικές και οπισθοδρομικές απόψεις του.

Οι δύο baby boomers βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής τους: ο Βέρνον ψάχνει να κάνει ένα πρωτοσέλιδο που θα προκαλέσει αίσθηση και ο Κλάιν αδυνατεί να ολοκληρώσει τη Συμφωνία της Χιλιετίας, έργο κατά παραγγελία πολιτικού κόμματος.

Η ματαιότητα και των δύο θα τους οδηγήσει σε περίεργα μονοπάτια και θα επιβεβαιώσει τους στίχους του W.H.Auden Οι φίλοι που συναντήθηκαν κι αγκαλιάστηκαν εδώ έχουν πια φύγει. Ο καθένας προς το δικό του λάθος... που επέλεξε ο μυθιστοριογράφος για προμετωπίδα στο έβδομο βιβλίο του.

Σε ένα ολιγοσέλιδο μυθιστόρημα ο ιδιαίτερα επιτυχημένος συγγραφέας κριτικάρει τον εγωισμό, τη μικρότητα και την ανανδρία της υψηλής κοινωνίας της Αγγλίας. Με όχημα τη μακιαβελική ίντριγκα και το ανελέητο χιούμορ δημιουργεί μια σύγχρονη σάτιρα και παρασύρει τους αναγνώστες σε ένα απολαυστικό ανάγνωσμα.

Το Άμστερνταμ του Ian McEwan απέσπασε το βραβείο Booker το 1998.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ίαν ΜακΓιούαν
Άμστερνταμ
Μτφρ Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Εκδόσεις Πατάκη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.