Διαβάσαμε το «Αντίο, φαντάσματα» της Nadia Terranova | Εκδ. Μεταίχμιο

Διαβάσαμε το «Αντίο, φαντάσματα» της Nadia Terranova | Εκδ. Μεταίχμιο

Είκοσι τρία χρόνια μετά την εξαφάνιση του πατέρα της, είκοσι τρία χρόνια πριν ένας άνθρωπος με κατάθλιψη είχε φύγει ενσυνείδητα και για πάντα από τη ζωή της Ίντα και της μητέρας της, είκοσι τρία χρόνια τώρα το κορίτσι δεν μεγαλώνει. Δεν θα μεγάλωνε ποτέ.

Η Ίντα Λακουιντάρα είναι τριάντα έξι χρόνων, ζει στη Ρώμη με τον σύζυγό της και εργάζεται στο ραδιόφωνο. Επινοεί φανταστικές ιστορίες στις οποίες έχει την απόλυτη κυριαρχία. Μετά από καιρό επιστρέφει στη γενέτειρά της, τη Μεσσίνη, για να βοηθήσει τη μητέρα της να ανακαινίσουν το σπίτι τους, προκειμένου να το πουλήσουν. Εκεί θα έρθει σε επαφή με ό,τι ανομολόγητο της είχε συμβεί. Θα επιλέξει, θα συνθέσει και θα αποκλείσει το μεγάλο φορτίο που της άφησε το πέρασμα του χρόνου. Θα αντιμετωπίσει τις εμμονές της που ο ίδιος ο χρόνος τις κατέστησε πιο αληθινές και από τους ανθρώπους. Η νεαρή γυναίκα δεν πήγε στο πατρικό της για να θάψει, αλλά για να ξεθάψει.

Για να σπάσει τα δεσμά της και να βγάλει τον πατέρα της από το προσκήνιο της ζωής της, θα έρθει αντιμέτωπη με το φάντασμά του. Οι ενοχές θα την κατακλύσουν. Θα συνειδητοποιήσει ότι ένας άνθρωπος με κατάθλιψη είχε απομακρυνθεί από τη ζωή της επειδή εκείνη δεν ήξερε να τον κρατήσει. Εκείνη και η μητέρα της δεν κατάφεραν να τον πλησιάσουν και τώρα η σορός του είχε μείνει παντού.

Ανάμεσα στις αναμνήσεις της εφηβείας και τις αλήθειες της ενήλικης ζωής, η Nadia Terranova εξυφαίνει ένα ευαίσθητο, σκοτεινό και ενδοσκοπικό μυθιστόρημα. Επιστρέφει στο αρχαίο τόπος του Τηλέμαχου και μοιράζεται τον πόνο, τις τύψεις, τους εφιάλτες και τις αμφιβολίες της Ίντα. Τα αναπάντητα ερωτήματα, τις προσδοκίες και τον αντίκτυπο στη ζωή των «επιζώντων» που θα βρουν το δικό τους σπίτι ανάμεσα σε δύο θάλασσες και δύο στεριές

Το Αντίο, φαντάσματα έφτασε στη βραχεία λίστα του Βραβείου Strega της υψηλότερης διάκρισης της Ιταλίας, και κέρδισε τα βραβεία Martoglio, Subiaco, Alassio Centolibri και Mario La Cava 2019.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadia Terranova
Αντίο, φαντάσματα
Μτφρ Δήμητρα Δότση
Εκδόσεις Μεταίχμιο

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.