Διαβάσαμε την «Ψευδαίσθηση Μοναδικότητας» του Άγγελου Δημητρίου, ένα έργο εμπνευσμένο από την ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη

Διαβάσαμε την «Ψευδαίσθηση Μοναδικότητας» του Άγγελου Δημητρίου, ένα έργο εμπνευσμένο από την ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη

Η «Ψευδαίσθηση Μοναδικότητας» γράφτηκε από αγάπη για την ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη. Κάτω από τη δύναμη των στίχων του, οι ήρωες του βιβλίου συγχωρούν και εκδικούνται, θυμούνται και ξεχνούν, αγαπούν και μισούν ό,τι απέρριψαν και τους απέρριψε. Διεκδικούν το μέλλον, πρόθυμοι να διαγράψουν όσο παρελθόν χρειάζεται.

Μια απρόσμενη συνάντηση. Ένας εφηβικός έρωτας που ζωντανεύει ξανά. Ο Οδυσσέας, ένας καθηγητής Οικονομικών σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και η Πέρσα μια όμορφη ακαδημαϊκός. Χρόνια αργότερα, μια παλιά φωτογραφία, ξεχασμένη σε ένα σκονισμένο πατάρι, ανοίγει μια ακατανόητη πληγή. Ένας επώδυνος χωρισμός, μια παιδιάστικη αντίδραση, ένα τρίτο πρόσωπο αποφασισμένο να συμμετάσχει σε ένα παιχνίδι χαμένο από χέρι. Μια σειρά συμπτώσεων οδηγεί σε ακραίες αντιδράσεις και συναισθήματα. Όλα αυτά διαδραματίζονται με φόντο το θηρίο των πανελλαδικών εξετάσεων. Ο Οδυσσέας μαζί με τους μαθητές του προσπαθούν να σταθούν απέναντί του.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί στίχους από ολόκληρο το έργο του Μίλτου Σαχτούρη, σαν τίτλους μικρών περιστατικών από τη ζωή των ηρώων. Με τον τρόπο αυτό παρουσιάζει τα γεγονότα από την οπτική γωνία του καθενός και προϊδεάζει τον αναγνώστη για την εξέλιξη της ιστορίας. Παράλληλα, τον προκαλεί να αναζητήσει το νόημα του στίχου μέσα σε αυτή, αλλά και να ανακαλύψει το μεγαλείο του ποιητή. Αντιμετωπίζοντας τον Σαχτούρη με σεβασμό και αγάπη, πλάθει μια ερωτική ιστορία με οσμή αστυνομικού μυθιστορήματος, έχοντας ως αφορμή και οδηγό τα ποιήματά του.

 

 

 

 

 

 

 

Ψευδαίσθηση Μοναδικότητας
Άγγελος Δημητρίου
Εκδόσεις Σιδέρη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.