Διαβάσαμε την «Κυνηγό του Χίτλερ» | Εκδ. Κλειδάριθμος

Διαβάσαμε την «Κυνηγό του Χίτλερ» | Εκδ. Κλειδάριθμος

Η Κέιτ Κουίν είναι συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν διεθνή best seller. Στο τελευταίο της μυθιστόρημα αφήνει στην άκρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και καταπιάνεται με τα ταραγμένα και δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η Κυνηγός του Χίτλερ» εκτυλίσσεται στην επαύριο του πολέμου και διηγείται τρεις συγκινητικές και απρόβλεπτες ιστορίες ανθρώπων  που βλέπουν τις ζωές τους να συγκλίνουν στο πρόσωπο της ανελέητης Ναζί δολοφόνου, γνωστή ως «η Κυνηγός».

Στη Σοβιετική Ένωση γυναίκες πιλότοι μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών συμμετείχαν ενεργά στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Μάγισσες της Νύχτας, στις οποίες ανήκει και η Νίνα Μάρκοβα, πετούσαν χειμώνα καλοκαίρι, εκτελώντας από πέντε έως δεκαοχτώ βομβαρδιστικές αποστολές κάθε νύχτα. Σε μία από αυτές, τον Αύγουστο του 1944, η Νίνα πέφτει με το διπλάνο της στην Πολωνία και γίνεται το θήραμα της «Κυνηγού».

Ο Βρετανός πολεμικός ανταποκριτής  Ίαν Γκράχαμ, γίνεται κυνηγός Ναζί, αλλά υπάρχει ένας στόχος που διαρκώς του ξεφεύγει : ένα μοχθηρό αρπακτικό, η «Κυνηγός». Για να τη βρει, ο επίμονος ερευνητής ενώνει τις δυνάμεις του με τη μόνη μάρτυρα που επέζησε από τα νύχια της «Κυνηγού», τη Νίνα Μάρκοβα.

Ο Ίαν και η Νίνα Γκράχαμ, λογοτεχνική εκδοχή του ζεύγους Σερζ και Μπεάτε Κλάρσφελντ , που η συνεργασία τους είναι ένα συγκινητικό μεταπολεμικό ρομάντσο και μια συγκλονιστική συνεισφορά στην απόδοση δικαιοσύνης, συνεπικουρούμενοι από τον Τόνι Ροντομόφσκι, επιδίδονται σε ένα ξέφρενο κυνήγι για τον εντοπισμό της «Κυνηγού». Προσπαθούν να βρουν την εγκληματία που ενώ διέπραξε σοβαρά εγκλήματα, κατάφερε να ξεφύγει χάρη στο χάος που επικράτησε αμέσως μετά το τέλος του πολέμου. Από τη Βιέννη θα βρεθούν στη Βοστόνη όπου θα εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να πετύχουν το σκοπό τους. Το κυνήγι , που γίνεται καταδίωξη, δημιουργεί ένα πειστικό κλίμα κινηματογραφικού σασπένς.

Η Τζόρνταν ΜακΜπράιντ ζει στη μεταπολεμική Βοστόνη και θέλει  να γίνει φωτογράφος. ‘Οταν υποψίες την κυριεύουν για την παρελθούσα ζωή της Γερμανίδας μητριάς της και  αποφασίζει να σκαλίσει το σκοτεινό παρελθόν της, ανακαλύπτει ότι στην οικογένειά της υπάρχουν μυστικά που απειλούν όλα όσα είναι σημαντικά στη ζωή της.

Στο μυθιστόρημα της Κέιτ Κουίν, οι χαρακτήρες των ηρώων, όλοι ολοκληρωμένοι και πολυδιάστατοι, πλάθονται μέσα από μία αλληλουχία γεγονότων που το ένα φέρνει αναπότρεπτα το άλλο. Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις αποτυπώνουν την εύθραυστη ψυχολογία τους στην πιο κρίσιμη στιγμή του σύγχρονου κόσμου. Η συγγραφέας αποφεύγει τις κοινοτυπίες του αντιπολεμικού δράματος για να εκβιάσει τη συγκίνηση αλλά παράλληλα αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες  των πρωταγωνιστών για να συνδυάσει το συναίσθημα με την ιστορική μνήμη.

«Η Κυνηγός του Χίτλερ» δεν αποτελεί ένα ακόμη μυθιστόρημα για την μεγαλύτερη και την πλέον καταστροφική ένοπλη σύγκρουση στην ιστορία που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της σε όλη την υφήλιο, αλλά ένα  σημαντικό βιβλίο για εκείνους που γράφουν την Ιστορία και εκείνους που τη ζουν.

Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα στο απόηχο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.