Διαβάσαμε την «Κίρκη» της Madeline Miller | Εκδ. Διόπτρα

Διαβάσαμε την «Κίρκη» της Madeline Miller | Εκδ. Διόπτρα

Η Madeline Miller, συγγραφέας του βραβευμένου με το Orange Prize «Το τραγούδι του Αχιλλέα», καταπιάνεται για ακόμη μια φορά με τα ομηρικά έπη. Στο τελευταίο της μυθιστόρημα δεν επιλέγει έναν μείζων ήρωα της Ιλιάδας, αλλά μία ελάσσων της Οδύσσειας, την κόρη του Ήλιου και της Νύμφης Πέρσης, την μάγισσα Κίρκη.

Καρπός του έρωτα ενός Τιτάνα και μιας Ωκεανίδας, η Κίρκη δεν διαθέτει ούτε τις εξαιρετικές δυνάμεις του πατέρα της, ούτε τη σαγηνευτική γοητεία της μητέρας της, αλλά το ιδιαίτερο χάρισμα της μαγείας που την καθιστά επικίνδυνη σε θεούς και ανθρώπους.
Στο μεταίχμιο ανθρώπινης και θεϊκής φύσης, ερωτευμένη με τον θνητό Γλαύκο τον μεταμορφώνει σε θεό και κυριευμένη από ζήλια τη Νύμφη Σκύλλα σε τέρας με έξι κεφάλια και δώδεκα πόδια.
Εξοργισμένος ο Ήλιος την εξορίζει στη νήσο Αία όπου τελειοποιεί τα ξόρκια της και συναντάει όλα τα σημαντικά μυθολογικά πρόσωπα: τον Μινώταυρο, τον Ίκαρο, την Μήδεια και τον Οδυσσέα... Εκεί ερωτεύεται τον βασιλιά της Ιθάκης και γεννάει τον γιό τους Τηλέγονο.

Στο σταυροδρόμι του ιστορικού μυθιστορήματος, του μυθιστορήματος περιπέτειας, του μυθολογικού κειμένου και του μυθιστορήματος μύησης, η συγγραφέας ερευνά κάθε πτυχή του χαρακτήρα της Κίρκης.
Ο αναγνώστης ανακαλύπτει την ιστορία, τις προσδοκίες, τις διαψεύσεις μιας δυνατής, ελεύθερης και ερωτευμένης γυναίκας. Ξαφνιάζεται από τη σκληρότητα των συντρόφων της, μία σκληρότητα που οξύνεται έτι περαιτέρω από την συγκινητική αφέλεια της Κίρκης. Παρακολουθεί την εξέλιξη της θεάς-μάγισσας από εύθραυστο παιδί σε έντιμη, ακέραιη και δυναμική γυναίκα.

Χάρις στην πένα της Αμερικανής συγγραφέως, η Κίρκη γίνεται αγγελιαφόρος του πλέον φεμινιστικού μηνύματος και μιλάει ανοιχτά για θέματα, όπως ο μισογυνισμός, ο σεξισμός και η βία.

Καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών και λατινικών, η Madeline Miller, μας προσφέρει ένα εκπληκτικό πανόραμα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. «Ξαναδιαβάζει» την ελληνική μυθολογία έχοντας ως κύριο μέλημα την ανάδειξη της γυνακείας δύναμης και ανεξαρτησίας, και το αποτέλεσμα είναι ένα σκανδαλώδες, μαγικό, συγκλονιστικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί.

Ιδανική πρόταση για το καλοκαίρι. Διαβάστε το οπωσδήποτε!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Madeline Miller
Κίρκη
Μτφρ Κλαίρη Παπαμιχαήλ
Εκδόσεις Διόπτρα

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.