Διαβάσαμε την «Γενναιοδωρία της γοργόνας» του Ντένις Τζόνσον | Εκδ. Αντίποδες

Διαβάσαμε την «Γενναιοδωρία της γοργόνας» του Ντένις Τζόνσον | Εκδ. Αντίποδες

Πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, αρθρογράφος και ποιητής, ο Ντένις Τζόνσον έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο στο σπίτι του στην Καλιφόρνια, στις 24 Μαΐου 2017, σε ηλικία 67 ετών. Το βιβλίο του Jesus’ Son μια συλλογή διηγημάτων με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, με θέμα τον εθισμό στα ναρκωτικά, χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως ένα από τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία των τελευταίων τριάντα ετών. Για το μυθιστόρημα Δέντρο από καπνό έλαβε το National Book Award.
Η Γενναιοδωρία της γοργόνας εκδόθηκε έναν χρόνο μετά το θάνατό του και τον καθιέρωσε ως έναν από τους πλέον ταλαντούχους και ρηξικέλευθους συγγραφείς του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

Στο τελευταίο του έργο συνυπάρχουν πέντε εκτενή διηγήματα με επίκεντρο ιστορίες ανθρώπων σημαδεμένων από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τη βία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ζωές σακατεμένες από τις εξαρτήσεις, τις εμμονές, τις ενοχές, την αλλοτρίωση, το θάνατο. Επίπονες πορείες που κάπου έχασαν το δρόμο τους, την υπόσχεση για το μέλλον.  

Ο νεοϋορκέζος διαφημιστής, Μπιλ Γουίτμαν, αποδεικνύεται ανήμπορος να αντιμετωπίσει την ταχύτητα της ζωής. Δυσκολεύεται να αποδεχθεί την απόσταση που έχει διανύσει από τη νιότη του, την ανθεκτικότητα των παλιών λαθών, την ευχέρεια της ήττας να ανανεώνεται διαρκώς βρίσκοντας νέες μορφές.

Ένας αλκοολικός θέλει να γίνει καθαρός και ολοκαίνουργιος. Έγκλειστος σε κέντρο αποτοξίνωσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια θέλει να βρει κάτι καλύτερο να τον γεμίζει από το αλκοόλ.Σε πείσμα των συνθηκών γράφει γράμματα όχι μόνο στους γνωστούς του αλλά και στον πάπα Ιωάννη Παύλο και στο Σατανά.

Ένας κατάδικος προλέγει ότι τρεις συγκρατούμενοί του θα διαπράξουν φόνο στο μέλλον. Η πρόβλεψή του επαληθεύεται και επιβεβαιώνεται η άποψη ότι η μοίρα μας είναι προδιαγεγραμμένη.

Ο αφηγητής θα κληθεί να συνδράμει διαδοχικά δύο φίλους του τη στιγμή του θανάτου τους και θα ζήσει την εμπειρία του τέλους και του πένθους.

Ένας καθηγητής ποίησης συνδέεται φιλικά με έναν ψυχικά διαταραγμένο φοιτητή. Αν και εμμονικός με τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για το θάνατο του Έλβις Πριστλεϊ, ο Μαρκ Άχερν θα εξελιχθεί λογοτεχνικά και θα δημοσιεύσει δύο ποιητικές συλλογές.

Οι πέντε περιπλανήσεις στο λογοτεχνικό σύμπαν του Ντένις Τζόνσον μας δείχνουν τη δύναμη και το μεγαλείο του έργου του. Ο συγγραφέας αναλύει με χιούμορ και ευαισθησία καταστάσεις και χαρακτήρες μιας άγνωστης Αμερικής.
Προσεγγίζει με γλυκόπικρο τρόπο την κυριαρχία του έρωτα και την έλευση του θανάτου όταν αυτές αγγίζουν ανθρώπους που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Η πεζογραφία του πρώην μαθητή του Ρέιμοντ Κάρβερ είναι λιτή, ακριβής, εύστοχη. Η ποιητικότητα του ύφους του αιχμαλωτίζει το συναίσθημα σε τέτοιο βαθμό που ο αναγνώστης ξεχνάει τον ζοφερό χαρακτήρα των θεμάτων και επικεντρώνεται στη λογοτεχνικότητα του κειμένου. Με την Γενναιοδωρία της γοργόνας ο Ντένις Τζόνσον καθιερώνεται στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού ως μετρ της μικρής φόρμας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ντένις Τζόνσον
Η Γενναιοδωρία της γοργόνας
Μτφρ Κώστας Σπαθαράκης
Εκδόσεις Αντίποδες

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.