Διαβάσαμε την «Αστυνομία της Μνήμης» της Υοκο Ogawa | Εκδ. Πατάκης

Διαβάσαμε την «Αστυνομία της Μνήμης» της Υοκο Ogawa | Εκδ. Πατάκης

Μνήμη, λήθη, ολοκληρωτισμός, δυστοπία είναι οι έννοιες που χαρακτηρίζουν την Αστυνομία της μνήμης της Yoko Ogawa. Η γιαπωνέζα συγγραφέας δίνει μια διάσταση δυσοίωνης προοπτικής της σημερινής κατάστασης και μας αφυπνίζει για τις δυσάρεστες εξελίξεις που μπορούν να συμβούν σε περίπτωση μιας ανεξέλεγκτης προόδου ή ενός ουτοπικού καθεστώτος.

Σε ένα νησί, χωρίς όνομα, τα πράγματα εξαφανίζονται πιο γρήγορα από όσο δημιουργούνται καινούρια. Στη θέση τους θα εμφανιστούν άλλα, φτηνά και αναξιόπιστα που δεν θα υποκαταστήσουν ποτέ  εκείνα που εξαφανίστηκαν, ούτε τη ζωτικότητα που τα συνόδευε. Το φαινόμενο μοιάζει να επιταχύνεται. Μετά τα πράγματα, σειρά έχουν οι αναμνήσεις που αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου και σβήνουν από μόνες τους. Οι κάτοικοι, ανίκανοι να αντιδράσουν, έρχονται αντιμέτωποι με τη δύσκολη πραγματικότητα: αν δεν καταφέρουν να αντισταθμίσουν την κατάσταση, το νησί θα έχει μόνο ελλείψεις και τρύπες, και όταν αδειάσει τελείως εσωτερικά, θα εξαφανιστούν όλοι χωρίς κανένα ίχνος.

Όσοι πολίτες δεν συμμορφώνονται κινδυνεύουν να συλληφθούν από την Αστυνομία της Μνήμης. Η νεαρή συγγραφέας θα προσπαθήσει να σώσει τον επιμελητή της. Κανένας από τους δύο δεν μπορεί να ξεχάσει και να κρύψει τις αναμνήσεις του. Η λογοτεχνία είναι ο μόνος τρόπος διατήρησης του παρελθόντος. Οι λέξεις μοιάζουν να φεύγουν διαρκώς όλο και πιο μακριά μετά από κάθε εξαφάνιση. Χάνουν τη δύναμη να συνδέουν το σώμα με την ψυχή. Δεν υπάρχει τρόπος να βάλουν σε λόγια τα συναισθήματά  τους και σπάνε αμέσως σε κομμάτια.

Με την Αστυνομία της μνήμης η Yoko Ogawa εγγγράφεται στη λογοτεχνική παράδοση των George Orwell και Ray Bradbury  και δημιουργεί μια αλληγορική ιστορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, ένα δυστοπικό αφήγημα για τους κρατικούς μηχανισμούς παρακολούθησης και επιτήρησης.

Υοκο Ogawa
Η αστυνομία της μνήμης
Μτφρ Χίλντα Παπαδημητρίου
Εκδόσεις Πατάκης

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.