Διαβάσαμε την «Αληθινή Ζωή» της Adeline Dieudonné | Εκδ. Ελληνικά Γράμματα

Διαβάσαμε την «Αληθινή Ζωή» της Adeline Dieudonné | Εκδ. Ελληνικά Γράμματα

«Στο σπίτι υπήρχαν τέσσερα δωμάτια. Το δικό μου, το δωμάτιο του μικρού μου αδελφού, Ζυλ, το δωμάτιο των γονιών μου, και το δωμάτιο με τα πτώματα.». Αυτό είναι το το σκηνικό της ζωής μιας ασυνήθιστης οικογένειας σε ένα τυπικό προάστιο κοντά στο δάσος των Μικρών Κρεμασμένων. Ο πατέρας, ένας άνδρας τεράστιος, με φαρδιές πλάτες και κοψιά σφαγέα, συλλέγει τρόπαια κυνηγιού και σπέρνει τον τρόμο σε όλο το σπίτι. Η μητέρα είναι το πρώτο θύμα. Μετά από κάθε έκρηξη θυμού, καταλήγει πάντα στο πάτωμα σαν «άδεια μαξιλαροθήκη». Τα παιδιά περνούν τη ζωή τους παίζοντας στη χωματερή αυτοκινήτων και περιμένοντας ανυπόμονα να ακούσουν τη μουσική από το καροτσάκι του παγωτατζή. Ώσπου μια μέρα ένα παράλογο και τραγικό δυστύχημα θα συγκλονίσει με βίαιο τρόπο το παρόν τους...

Η Αληθινή Ζωή θα μπορούσε να είναι ένα τρομακτικό παραμύθι για παιδιά, αλλά εδώ ο μοχθηρός γίγαντας βρίσκεται μέσα στην οικογένεια. Ο σιωπηλός και βίαιος πατέρας καταδυναστεύει την απούσα, φοβισμένη και υποταγμένη μητέρα. Τρομοκρατεί τον μικρό, γλυκό και αθώο γιο. Και όπως στον Κοντορεβυθούλη η μεγαλύτερη, και όχι η μικρότερη αυτή τη φορά, ευφυής και μαχητική κόρη θα προσπαθήσει να δώσει τέλος στο οικογενειακό μαρτύριο.

Η Adeline Dieudonné περιγράφει με ζωντανό, τρυφερό, ειρωνικό, καυστικό τρόπο μια δυσλειτουργική  οικογένεια. Η συγγραφέας ισορροπεί ανάμεσα στην ποιητική τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας και την ανεξάντλητη βιαιότητα της πατρικής παρουσίας, την αγάπη και το μίσος, την απόλαυση και τον φόβο και υπογράφει ένα  μυθιστόρημα για το τέρας που ελλοχεύει μέσα μας.

Η Αληθινή Ζωή της Adeline Dieudonné πούλησε 100 000 αντίτυπα μέσα σε δύο μήνες. Απέσπασε το βραβείο Fnac και είναι στις βραχείες λίστες για το Renaudot και το Goncourt.

 

 

 

 

 

 

 

Adeline Dieudonné
Αληθινή Ζωή
Μτφρ. Χαριτωμένη Βόντα
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.