Διαβάσαμε τη νουβέλα της Μάχης Τζαβέλλα «ήρεμα φεύγω» | Εκδ. Γκοβόστης

Διαβάσαμε τη νουβέλα της Μάχης Τζαβέλλα «ήρεμα φεύγω» | Εκδ. Γκοβόστης

Μία νεκρή μητέρα, ένας συνταξιούχος πατέρας και ένα ακρωτηριασμένος γιος είναι οι πρωταγωνιστές του οικογενειακού δράματος που εκτυλίσσεται κεκλεισμένων των θυρών κάπου στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά τον θάνατο της μητέρας του, ο Γκλεν ζει με τον πατέρα του και εξαιτίας των επαγγελματικών του αποτυχιών αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βοιοτικές τους ανάγκες. Μοναδική παρέα του νεαρού είναι ο hippie βιβλιοπώλης της γειτονιάς, μοναδική του παρηγοριά η φιλάνθρωπη Ουκρανή. Αφιερωμένος στο νέο του project, την ιστοσελίδα «together», προσπαθεί να δώσει νόημα στις μέρες που περνούν απαράλλαχτες και μονότονες.

Και ξαφνικά η βουτιά στο κενό του πατέρα θα νοηματοδοτήσει εκ νέου την οικογενειακή γεωμετρία, καθώς θα πάψει να είναι κεντρική φιγούρα η μητέρα. Ο Γκλεν θα εξετάσει το αποτύπωμα της παιδικής ηλικίας, το βάθος της μητρικής αγάπης και την παρουσία-απουσία ανδρικού προτύπου.

 Ορφανός πλέον και από τους δύο γονείς, θα αναστοχαστεί το παρελθόν και θα δει ξεκάθαρα τον ρόλο τους στη ζωή του. Η ετεροχρονισμένη σύγκρουση με τη μητέρα αναπόδραστα θα οδηγήσει στην ταύτιση με τον πατέρα και θα φέρει την κάθαρση. Ο ήρωας, έχοντας κλείσει τους λογαριασμούς με το παρελθόν, ήρεμα φεύγει.

Η Μάχη Τζαβέλλα υπογράφει μία διεισδυτική, ευαίσθητη και καλογραμμένη νουβέλα με διαρκή flash back και εσωτερικούς μονολόγους. Με μεγάλη επιτυχία η συγγραφέας περιγράφει την αγωνία ενός παιδιού που αγωνίζεται να ανασυστήσει τον εαυτό του αναζητώντας αφενός ένα μητρικό σώμα ως τοπίου ονείρου, αφετέρου τον πατρικό λόγο που ποτέ δεν του δόθηκε, ώστε να θέσει τέλος στις εμμονές του.

Η υπέροχη φωτογραφία που κυριολεκτικά κοσμεί το εξώφυλλο προϊδεάζει τον αναγνώστη για το «ταξίδι» του κεντρικού ήρωα. Η βαλίτσα άδειασε από τα πιο σημαντικά υπάρχoντα, από τα απολύτως απαραίτητα και δύσκολα θα ξαναγεμίσει...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μάχη Τζαβέλλα
ήρεμα φεύγω
Εκδόσεις Γκοβόστη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.