Διαβάσαμε τη νουβέλα της Μαρίας Λαϊνά «Τι όμορφη που είναι η ζωή» | Εκδ. Πατάκης

Διαβάσαμε τη νουβέλα της Μαρίας Λαϊνά «Τι όμορφη που είναι η ζωή» | Εκδ. Πατάκης

Τι όμορφη που είναι η ζωή και να μην μπορώ να τη χαρώ.

Με αφορμή την απώλεια της μητέρας της δέκα χρόνια πριν η ηρωίδα θυμάται τη σχέση τους. Το παρελθόν βγαίνει στην επιφάνεια και τη βασανίζει. Η προοπτική να έγινε δική της προέκταση φαντάζει κάτι παραπάνω από πιθανή. Η Μαριά Λαϊνά μέσω της γραφής επιχειρεί να διαχειριστεί το ζήτημα της ταυτότητας τόσο της ηρωίδας όσο και της μητέρας της. Η καλλιτεχνική έκφραση της δίνει τη δυνατότητα να αναλύσει την καταλυτική επίδραση που έχει αυτή η σχέση στη ζωή κάθε ανθρώπου.

Πέρα από το ξετύλιγμα των αναμνήσεων και τις επιπτώσεις τους στο σήμερα, η συγγραφέας μιλάει για το πέρασμα του χρόνου. Η ανθρώπινη φθορά στοιχειώνει το κείμενο. Η αφηγήτρια θυμάται τα χρόνια που η μητέρα της ήταν άρρωστη. Τότε που αβοήθητη πέθαινε αργά και συστηματικά και εκείνη ανέλαβε τον γονεϊκο ρόλο.

Στην περιπέτεια της ζωής η απειλή του θανάτου ελλοχεύει παντού. Η αφηγήτρια με πικρία διαπιστώνει την ματαιότητα των πραγμάτων. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλα ήρθαν και πέρασαν. Αργά ή γρήγορα όλοι πεθαίνουν και στο τέλος το μόνο που μένει είναι η βεβαιότητα ότι θα καταλήξουμε στον ίδιο χορταριασμένο τάφο.

Η νουβέλα της Μαρίας Λαϊνά Τι όμορφη που είναι η ζωή είναι μια κατάθεση κατάθλιψης που πραγματεύεται το αναπόδραστο της απώλειας, τον ανελέητο χρόνο και τη ζωή που φεύγει. Η βραβευμένη συγγραφέας αφιερώνει το τελευταίο της έργο στον άνεμο, ο οποίος σύμφωνα με τον Bob Dylan, φυσάει την απάντηση: έρχεται φεύγει, σκιρτάει και πετάει.

Ένας συγκλονιστικός μονόλογος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μαρία Λαϊνα
Τι όμορφη που είναι η ζωή
Εκδόσεις Πατάκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.