Διαβάσαμε: «Τι ντροπή» Παουλίνα Φλόρες | Εκδ. ΚΙΧΛΗ

Διαβάσαμε: «Τι ντροπή» Παουλίνα Φλόρες | Εκδ. ΚΙΧΛΗ

Η Paulina Flores σε ηλικία μόλις είκοσι πέντε ετών απέσπασε το βραβείο Roberto Bolano  για το διήγημα «Τι ντροπή», που έδωσε τον τίτλο στο πρώτο της βιβλίο. Η επισφάλεια στις εργασιακές σχέσεις, οι κοινωνικές ανισότητες, η φτώχεια και η απουσία προοπτικής εξετάζονται στα εννέα διηγήματα του ανά χείρας βιβλίου.

Αποδυναμωμένοι και αποξενωμένοι μπαμπάδες που αναζητούν μάταια εργασία, άχρηστοι και αποκλεισμένοι άνδρες που δεν θέλουν να αρχίσουν πάλι, λυπημένοι ενήλικες εγκλωβισμένοι σε προσωπικά αδιέξοδα,  παιδιά που αισθάνονται συγχρόνως τόσο λαϊκοί όσο και απίστευτα ανώτεροι και νέες γυναίκες που κουβαλούν χρέη στην πλάτη τους συγκροτούν το σύμπαν της Paulina Flores.

Τα διηγήματα της συλλογής Τι ντροπή είναι συμπυκνωμένα μυθιστορήματα ενηλικίωσης. Οι ήρωες διαμορφώνονται μέσα από τις εμπειρίες και τις δοκιμασίες της καθημερινής ζωής. Βιώνουν υπαρξιακά και ηθικά διλήμματα που πηγάζουν από την παιδική και εφηβική ηλικία. Εσωτερικά διαλυμένοι, φοβισμένοι και ηττοπαθείς ασφυκτιούν στο στενό πλαίσιο που τους θέτουν οι οικογενειακές σχέσεις και οι συγκρουόμενες φιλοδοξίες ζωής.

Καθημερινά γεγονότα και καταστάσεις τους κάνουν να  αφήσουν πίσω τους την ηλικία της αθωότητας και να εισέλθουν στη σκληρή πραγματικότητα. Με πολλές αναμνήσεις, πολλές μνήμες και πολλές πληγές αναμετριούνται με το αναποδογύρισμα της ζωής και την απότομη ενηλικίωση και προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις περιστάσεις της ζωής.

Στην πρώτη της συγγραφική απόπειρα η Χιλιανή συγγραφέας ακτινογραφεί τη σημερινή κατάσταση της χώρας της με ρεαλισμό και τρυφερότητα.  Με εκφραστική δύναμη, γρήγορη ροή και εσωτερικό ρυθμό ρίχνει φως «στα θέματα της περηφάνιας, της αιδούς και της ταπείνωσης» και αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

 

 

 

 

Παουλίνα Φλόρες

«Τι ντροπή»

Μτφρ.: Ματθίλδη Σίμχα

Εκδόσεις Κίχλη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.