Διαβάσαμε τη «Μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου» της Carson McCullers | Εκδ. Διόπτρα

Διαβάσαμε τη «Μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου» της Carson McCullers | Εκδ. Διόπτρα

Μετά την επανακυκλοφορία του πρώτου μυθιστορήματος της Carson McCullers «Η Καρδιά Κυνηγάει Μονάχη» σε εξαιρετική μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου από τις εκδόσεις Διόπτρα, έχουμε τη χαρά να διαβάσουμε ένα από τα ωραιότερα έργα της «Η Μπαλάντα του Θλιμμένου Καφενείου». Στην παρούσα έκδοση ο αναγνώστης μπορεί να απολαύσει έξι ακόμα ιστορίες, μεταξύ των οποίων το Wunderkind, το πρώτο διήγημα που εξέδωσε η συγγραφέας.

 Στο λογοτεχνικό σύμπαν της Carson McCullers, συναντάμε πάντα την ίδια δίψα για επικοινωνία, την ίδια εμμονή για ανταλλαγή συναισθημάτων και ιδεών. Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών ζούνε σε μικρές πόλεις του αμερικανικού Νότου και συνυπάρχουν σε μπαρ όπου ζεσταίνουν σώμα και ψυχή. Σε τυχαίες συναντήσεις αμβλύνουν τον πόνο της ζωής και συμφιλιώνονται με τη μοναξιά τους. Μοναξιάς αγώνας άγονος…Οι ήρωες της αμερικανίδας συγγραφέως εγκλωβίζονται σε τελματωμένες καταστάσεις και αναπάντητα ερωτήματα.

Κάθε διήγημα της Carson McCullers είναι μία ξεχωριστή στιγμή της ζωής κάθε προσώπου, ένα φωτογραφικό κλισέ ενός εσωτερικού  κόσμου έντονου, παράξενου και πλήρη, μία διαυγής μελωδία παλιών πόθων, συγκρούσεων και αντικρουόμενων επιθυμιών. Είτε αφορά πολύπλοκες και μυστηριώδεις προσωπικότητες, όπως ο εξάδελφος Λάιμον ή η δεσποινίς  Αμέλια στην «Μπαλάντα του Θλιμμένου Καφενείου» είτε καθημερινούς και αναμενόμενους ανθρώπους, όπως ο Τζον Φέρις στον «Παρεπίδημο», η συγγραφέας σκιαγραφεί ιδιαίτερα παραστατικά την αναζήτηση μιας θέσης στον κόσμο, την ανάγκη για ευτυχία και αγάπη, και, τέλος, τη ματαιότητα της ίδιας της αναζήτησης.

Έντονα αυτοβιογραφικό το λογοτεχνικό έργο της Carson McCullers παραπέμπει στη ζωή της. Το Wunderkind αντανακλά τη ματαίωση του ονείρου της μουσικής. Μετά την αποφοίτησή της πήγε στη Σαβάνα θέλοντας να γίνει πιανίστρια αλλά άλλαξε γνώμη αφότου αρρώστησε. Η αμφισημία της σχέσης του ζευγαριού στην Μπαλάντα του Θλιμμένου Καφενείου παραπέμπει στην προσωπική της ζωή. Η αμερικανίδα συγγραφέας παντρεύτηκε δύο φορές τον αμφίφυλο Reeves, ερωτεύτηκε περισσότερες γυναίκες παρά άντρες στη ζωή της και βίωσε στον γάμο της ένα ιδιότυπο τρίγωνο με τον συνθέτη David Diamond, στενό φίλο του ζευγαριού και μετέπειτα εραστή του συζύγου της.

Ένα ετερόκλητο πλήθος κατοικεί τα διηγήματα της και οδηγεί τον αναγνώστη σε οδυνηρές αλήθειες. Η Carson McCullers,που θέτει σε πρώτο πλάνο τον χρόνο που περνά και την ανάγκη να ανήκεις κάπου, δημιουργεί ένα ανεπανάληπτο έργο, όπου οι πιο αλλόκοτοι άνθρωποι αποτελούν έναυσμα για την αγάπη και όλοι μαζί ιδρώνουν, μοχθούν, αλλά βαθιά στην ψυχή τους γεννιέται η αίσθηση ότι δεν αξίζουν πολλά.

«Η Μπαλάντα του Θλιμμένου Καφενείου» διασκευάστηκε για το θέατρο από τον Έντουαρντ Άλμπι το 1963 και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1991 από τον Μαίκλ Χερστ, με πρωταγωνιστές τη Βανέσα Ρέντγκρεϊβ και τον Κιθ Κάραντιν. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carson McCullers
Η μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου
Μτφρ Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις Διόπτρα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.