Διαβάσαμε: «Θηρίο» της Lisa Taddeo | Εκδ. Kλειδάριθμος

Διαβάσαμε: «Θηρίο» της Lisa Taddeo | Εκδ. Kλειδάριθμος

Ο κόσμος προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί. Είναι φορές που η απαισιοδοξία με τυλίγει αλλά κάποιες κοινωνικές κατακτήσεις είναι που με αφυπνίζουν και αισθάνομαι ότι οι υπάρχουν πολίτες του κόσμου που μάχονται για την ηθική. Ένας τέτοιος επαναπροσδιορισμός είναι και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και η διατήρηση της της σε ον αυτόφωρο και χειραφετημένο.

Η Lisa Taddeo έχει κατασκευάσει και αυτή ένα βαγόνι που μας καλεί να επιβιβαστούμε στο τρένο της αλλαγής. Το βαγόνι της λέγεται "Θηρίο" και αποτελεί μια σύμπτυξη της γυναικείας οργής, ένα σύμβολο της σεξιστικής καταπίεσης και αδικίας. Επιχειρεί να κόψει χειρουργικά τις ρίζες της ανδροκρατούμενης κοινωνίας μέσω μιας ιστορίας, που φαίνεται σε σημεία να είναι αρκετά ωμή και σκληρή, αλλά δεν παύει να οδηγεί στο μονοπάτι της κοινωνικής αλλαγής και να μιλήσει για όλες αυτές τις γυναίκες όπως η Τζόαν, που έχει περάσει όλη της τη ζωή υπομένοντας συμπεριφορές ψυχολογικής κακοποίησης.

Έτσι, κάποια στιγμή, η ενοχή, ο φόβος, η πίεση και ο θυμός προκαλούν μια χιονοστιβάδα που παρασύρει τα πάντα στον διάβα της. Αυτή η χιονοστιβάδα, αυτή η οργή, αυτό το θηρίο, μπορεί να είναι το έναυσμα σαρωτικών αλλαγών. Μπορεί να είναι όμως και ο οδηγός που καταλήγει σε εγκληματικές πράξεις. Ο θυμός μπορεί να δράσει καταλυτικά στην επανένωση των ψυχικών κομματιών, την εξερεύνηση του εξωτερικού κόσμου και την αναζήτηση του εσωτερικού κόσμου. Η Τζόαν αποφασίζει να μετακομίσει από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες με σκοπό να βρει την Άλις, την ετεροθαλή αδερφή της.

Μέσα από μια πλοκή με άκρως ρεαλιστική αλλά και κινηματογραφική υφή, η ηρωίδα της Taddeo προσπαθεί να κάνει μια καινούρια αρχή που άλλες φορές μοιάζει κοντά και άλλες μακριά. Αυτό το ψυχολογικό, κοινωνικό, ηθικό, υπαρξιακό, κοινωνικό και συναισθηματικό ταξίδι, είναι τόσο μοναδικό και συνάμα τόσο πανανθρώπινο, που η αλήθεια της ηρωίδας μοιάζει να είναι η αποκρυσταλλωμένη αγωνία ενός ψυχοφθόρου δρόμου που έχει διανύσει ένα μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού. Λοιπόν, αξίζει να ανέβουμε στο βαγόνι της Τζόαν και να δούμε ποιος είναι ο τελικός προορισμός.

 


 

 

 

Lisa Taddeo

Θηρίο

Εκδ. Kλειδάριθμος

Μετάφραση: Χρ. Σωτηροπούλου

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.