Διαβάσαμε: «Τελευταία Αναγγελία για Σαν Φρανσίσκο» του Γκιγιόμ Μισό| Εκδ. Κλειδάριθμος

Διαβάσαμε: «Τελευταία Αναγγελία για Σαν Φρανσίσκο» του Γκιγιόμ Μισό| Εκδ. Κλειδάριθμος

Ο Μισό είναι γνωστός πια για την αστυνομική του ποιότητα που τοποθετείται πάντα στα σύγχρονα δεδομένα, με αυτήν την αποστασιοποιημένη αγωνία και την ψυχρή αφήγηση που έχει την ικανότητα να σε συναρπάζει πρωτοφανώς. Διάβασα με ενδιαφέρον τα δύο προηγούμενα μυθιστορήματά του από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος αλλά αυτή η ιστορία είναι κάτι διαφορετικό. Θα έλεγα ότι έχει ακόμα πιο νουάρ χαρακτήρα και ένα είδος αγωνίας που σε κάνει να ξεφυλλίζεις το βιβλίο χωρίς σταματημό.

Ενώ με την πρώτη ματιά, η πλοκή φαντάζει κάπως κλισέ, αφού δύο άτομα, που μένουν σε διαφορετικές ηπείρους, βρίσκουν καταλάθος ο ένας το κινητό του άλλου στο αεροδρόμιο, τελικά η αστυνομική πλοκή με μια μεγάλη δόση ρομαντισμού, καταλήγει σε ένα πρωτότυπο μίγμα. Το κτίσιμο των χαρακτήρων είναι τόσο δομημένο, που οι χαρακτήρες μετατρέπονται από «outsider» σε πρωταγωνιστικές και αξέχαστες φιγούρες.

Η δράση, το μυστήριο και οι γρήγοροι ρυθμοί της πλοκής, είναι χαρακτηριστικά της αφήγησης, η οποία διαδραματίζεται ανάμεσα σε Γαλλία, Αγγλία και Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως είπα και πριν, μαγεύει τόσο τον αναγνώστη, που τον κάνει να περιμένει την επόμενη λέξη, την επόμενη σελίδα, το επόμενο συμβάν. Η περιγραφική δεινότητα είναι διάσπαρτη και καλύπτουν ένα τεράστιο τοπίο που αρχίζει στις ομορφιές του γοητευτικού Παρισιού, περνά μέσα από τα εξωτικά δρομάκια του Σαν Φρανσίσκο και καταλήγει στην παραμυθένια Βρετανική επαρχία.

Πέραν τούτων, η ιστορία έχει ριζώσει βαθιά στα σύγχρονα δεδομένα, με την τεχνολογία να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αφήγηση. Τα κινητά, οι υπολογιστές, τα gbs, είναι αναπόσπαστες συσκευές μιας καθημερινότητας που φέρνει τους ανθρώπους ταυτόχρονα κοντά και μακριά. Θα έρθουν όμως και οι ήρωες τόσο κοντά όσο δεν τους αφήνουν τα σύνορα και όσα υπάρχουν ανάμεσα τους, ακόμα και αυτά που δε γνωρίζουν;

 

 

 

 

 

«Τελευταία Αναγγελία για Σαν Φρανσίσκο»

Γκιγιόμ Μισό

Εκδ. Κλειδάριθμος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.