Διαβάσαμε τα «Σύνορα» της Kapka Kassabova | Εκδόσεις Οξύ

Διαβάσαμε τα «Σύνορα» της Kapka Kassabova | Εκδόσεις Οξύ

Στο τελευταίο της μυθιστόρημα «Σύνορα» η Kapka Kassabova ιχνηλατεί τα όρια ανάμεσα σε Βουλγαρία, Ελλάδα και Τουρκία, τα δάση όπου λαθροθήρες ψάχνουν για χρυσό, τις πεδιάδες που διασχίζουν  οι φυγάδες από το ανατολικό μπλοκ προσπαθώντας να περάσουν στη Δύση, τα χωριά όπου ανθούν οι δοξασίες.

Γεννημένη το 1973 στη Σόφια της Βουλγαρίας, η Kapka Kassabova μετανάστευσε με την οικογένειά της στη Νέα Ζηλανδία στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και από το 2005 ζει μόνιμα στη Σκοτία. Στο οδοιπορικό της στα Βαλκάνια ψάχνει να ανασύρει από τη μνήμη της βιώματα της παιδικής της ηλικίας. Η ύπαρξη της είναι κολλημένη ανάμεσα σε ηπείρους, γλώσσες, εφηβεία και ενηλικίωση, φιμωμένη αλλά με ένα σωρό πράγματα να πει, να ρωτήσει, να φωνάξει και να μάθει.

Κατα τη διάρκεια του ταξιδιού της , η συγγραφέας ανακαλυπτεί τα εδάφη στα οποία άφησαν το στίγμα τους η οθωμανική αυτοκρατορία και το σοβιετικό καθεστώς. Η περιπλάνησή της αναδεικνύει κομμάτια εύφορης γης, πλεύσιμα νερά και ένα παραφουσκωμένο εγώ που καταδικάζει τους ανθρώπους στην εξορία, στο στρατιωτικό καθεστώς, στην παραμεθόρια τρομοκρατία, στη φτώχια και στον μόχθο.

Η Kapka Kassabova βυθίζεται στην απίστευτη ομορφιά και στην απόκοσμη ατμόσφαιρα των τοπίων της Στράντζας, της Θράκης και της Ροδόπης, όπου οι θρύλοι αφηγούνται τα τραγικά πεπρωμένα των πλυθησμών που διαμορφώθηκαν μέσα στη δίνη της βαλκανικής ιστορίας. Διαδοχικές συναντήσεις με φαντάσματα, ξυλοκόπους, φύλακες, πρόσφυγες επικείμενων καταστροφών, άγρια ζώα κυνηγημένα απο τις φωτιές και ο σαμάνος του δάσους που περιφέρεται σε μια μεθόριο-τερματικό σταθμό αποτελούν το έναυσμα για να ρίξει ένα νέο βλέμμα στην προσφυγική κρίση.

Προσωπική διαδρομή, ημερολόγιο ταξιδιού, ιστορικό βιβλίο, σπουδή χαρακτήρων, καθρέπτης της διεθνούς πολιτικής σκηνής και με άφθονες αναφορές σε αρχαίους μύθους και παραδόσεις, τα «Σύνορα» φέρνουν στο φως ανθρώπινες ιστορίες από την άκρη των βαλκανίων και συνεπαίρνουν τον αναγνώστη.

 

 

 

 

 

 

 

Κάπκα Κασάμποβα
Σύνορα
Μτφρ Γιάννης Καστανάρας
Εκδόσεις Οξύ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.