Διαβάσαμε «Τα κατά Α. Γ. πάθη» της Κλαρίσε Λισπέκτορ // Εκδόσεις Αντίποδες

Διαβάσαμε «Τα κατά Α. Γ. πάθη» της Κλαρίσε Λισπέκτορ // Εκδόσεις Αντίποδες

Πώς ορίζεις το μηδέν, το κενό;
Πώς έρχεσαι σε επαφή με το μέρος όπου κάθε στιγμή αποτελεί ένα θαύμα, όπου η απλή ύπαρξη κάποιου πράγματος μετατρέπεται σε ηδονή για το υποκείμενο;
Πώς ανακαλείς εκείνο που οφείλεις να ξεχάσεις;
Πώς μιλάς για τον λόγο της ανθρώπινης ύπαρξης στη γη;

Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει η ηρωΐδα της Κλαρίσε Λισπέκτορ (1920-19770) στο μυθιστόρημα Τα κατά Α. Γ. πάθη.  
Καλλιτέχνις, ευκατάστατη, ερωτεύτηκε, αλλά ο καρπός του έρωτα δεν απέδωσε, ζει μόνη της σε «ένα σπίτι που δεν είναι παρά καλλιτεχνική δημιουργία», το οποίο αποδεικνύεται πως δεν γνωρίζει επακριβώς. Στην προσπάθειά της να τακτοποιήσει το δωμάτιο της πρώην υπηρέτριάς της η συνάντηση με μία κατσαρίδα ανατρέπει την καθημερινότητά της. Γίνεται η αφορμή για την αναζήτηση της αυτογνωσίας της.

Μέσα από έναν εξαντλητικό και ληθαργικό μονόλογο η Α. Γ. στοχάζεται πάνω σε θεολογικά και φιλοσοφικά ζητήματα. Οδηγείται στην πλήρη απογύμνωση, στο σημείο όπου «πλήρης ζωή να είναι εκείνη που τελειώνει σε τόσο ολοκληρωτική ταύτιση με τον μη εαυτό που δεν υπάρχει εαυτός για να πεθάνει».

 

 

 

 

 

Διαβάστε το μυθιστόρημα της Κλαρίσε Λισπέκτορ και και θα μαγευτείτε απο την εξαιρετική γραφή της σπουδαιότερης δημιουργού της Βραζιλίας για τον 20ο αιώνα.
Η κραυγή αγωνίας, πόνου, αλλά και χαράς θα σας ακολουθεί για καιρό.

 

 

 

 

  Κλαρίσε Λισπέκτορ
  Τα κατά Α. Γ. πάθη
  μτφρ. Μάριος Χατζηπροκοπίου
  εκδ. Αντίποδες

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.