Διαβάσαμε :: «Τα ελιξίρια του Διαβόλου» του Ernst Amadeus Hoffmann από τις εκδ. Μάγμα

Διαβάσαμε :: «Τα ελιξίρια του Διαβόλου» του Ernst Amadeus Hoffmann από τις εκδ. Μάγμα

 Γεννημένος το 1776 στο Konigsberg ο συγγραφέας και διευθυντής ορχήστρας Ernst Amadeus Hoffmann αφιερώθηκε εξίσου και στις δύο τέχνες. Η γραφή της μουσικής και η μουσική της γραφής ήταν για αυτή τη σημαντική μορφή του γερμανικού ρομαντισμού το έναυσμα για να δημιουργήσει λογοτεχνικά έργα, σονάτες, όπερες και συμφωνίες.

  Το ιδιαίτερο και ιδιοφυές μυθιστόρημα «Τα ελιξίρια του Διαβόλου» είναι αναμφίβολα το αριστούργημα του και επηρέασε σημαντικά την ευρωπαϊκή λογοτεχνία το δεύτερο μισό του δέκατου ένατου αιώνα. Η ιστορία του μοναχού Μεδάρδου αφηγείται την επιθυμία του για τη σωτηρία της ψυχής και τις σαρκικές απολαύσεις συνάμα. Έχοντας ζήσει όλη του τη ζωή αφιερωμένος στην προσευχή και την εγκράτεια, ο ήρωας στο τέλος υποκύπτει στον πειρασμό και πίνει το ελιξίριο που θα του επιτρέψει να ικανοποιήσει τα βίαια, λάγνα και ιερόσυλα ένστικτά του. Το ένα έγκλημα διαδέχεται το άλλο, η μία αποτρόπαιη πράξη την άλλη. Η συνειδητοποίηση των πεπραγμένων του θα του  προκαλέσει έντονη εσωτερική διαμάχη ενάντια στην τρέλα και το πεπρωμένο.

  Στο γοτθικό, ποιητικό, εμβληματικό έργο της γερμανόφωνης λογοτεχνίας ο E.T.A. Hoffmann παρασύρει τον αναγνώστη σε μια δίνη φαινομένων που δεν έχουν συμβεί, δεν συμβαίνουν και δεν θα μπορούσαν να συμβούν στην πραγματικότητα. Ο συγγραφέας επαναπροσδιορίζει τον κόσμο μέσα από τη σύγκρουση ορθολογικού και ανορθολογικού. Ο ήρωας αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στον κόσμο που τον περιβάλλει και εκείνον που τον κατοικεί. Διαιρεμένος και αποπροσανατολισμένος τις στιγμές που επανέρχεται στα λογικά του, αντιμετωπίζει απρόβλεπτες καταστάσεις.

  Στο πλέον σημαντικό μυθιστόρημα «Τα ελιξίρια του Διαβόλου» ο διχασμένος ανάμεσα σε Ουρανό και Κόλαση Μεδάρδος διακατέχεται από την αγωνία της ζωής, τις σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητάς του και τις σχέσεις που ενώνουν την πραγματικότητα με το όνειρο. Μέσα από εγκιβωτισμένες αφηγήσεις και λαβυρινθώδη πλοκή, ο συγγραφέας δημιουργεί έναν ήρωα, άγγελο και δαίμονα, που εμβαθύνει στον ψυχικό κόσμο των αδυναμιών και των παθών του.

  Ένα μυθιστόρημα-σταθμός στην παγκόσμια λογοτεχνία που οι εκδόσεις Μάγμα μας το προτείνουν σε εξαιρετική μετάφραση και ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση.

Ε.Τ.Α Χόφμαν
Τα ελιξίρια του Διαβόλου
Μτφρ Σοφία Αυγερινού
Εκδόσεις Μάγμα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.