Διαβάσαμε: «Στο βάθος του Αιώνα» του Ν. Βατόπουλου | Εκδ. Μεταίχμιο

Διαβάσαμε: «Στο βάθος του Αιώνα» του Ν. Βατόπουλου | Εκδ. Μεταίχμιο

Ο Νίκος Βατόπουλος ταξιδεύει. Είναι ταξιδιώτης της ίδιας της πατρίδας του, της πόλης που τον μεγάλωσε και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Πιστός στη συγγραφική του αποστολή, ζωγραφίζει ακόμα μια φορά το πορτρέτο μιας Αθήνας που λάμπει. Λάμπει, ακόμα και όταν τα σημεία της είναι ζοφερά και άκομψα. Η πένα του γίνεται σπόρος που συνεχώς ποτίζεται από τη γραφή του και σιγά σιγά μεγαλώνει ένα πελώριο δέντρο που απλώνεται παντού.

Το δέντρο αυτό περιλαμβάνει αναμνήσεις, εικόνες, συνοικίες, γωνιές, παλιά σπίτια, βιβλιοπωλεία, σινεμά, αξιοθέατα και κάθε λογής αρχιτεκοντικό κατασκεύασμα.

Ο Βατόπουλος, όμως, κάνει κάτι πολύ παραπάνω από αμιγώς αστικό και αρχιτεκτονικό ρεπορτάζ. Καταφέρνει να μετατρέψει την προσωπική του θέαση της πόλης σε αμάγαλμα εντυπώσεων μιας Αθήνας που είτε ξεχάστηκε είτε βρίσκεται μπροστά σε όλους μας όμορφη και στιβαρή είτε υπάρχει μέσα στα οράματα όσων την αγαπούν, την πονούν και θέλουν να θυμηθούν ποιοι υπήρξαν και πώς σχηματίστηκε το είναι τους, μέσα σε μια πόλη που διαρκώς αλλάζει. 

Μέσα στο βιβλίο, η Αθήνα και οι περπατητές της, δίνουν μια αμοιβαία αγκαλιά, τονίζουν τα όμορφα και στο τέλος, ο ένας χτυπάει την πλάτη του άλλου λέγοντας ευχαριστώ!

Το μόνο σίγουρο είναι πως όποιος διαβάσει αυτόν τον συναισθηματικό οδηγό της Αθήνας, αναμφίβολα, θα νοσταλγήσει όσα έζησε, θα ευχαριστήσει όσα ζει και θα προσμείνει με χαρά όσα θα έρθουν. Στην πόλη που συχνά αγαπάμε να μισούμε, το ανεξίτηλο σημάδι της είναι τόσο βαθιά χαραγμένο μέσα μας, που ακόμα και ανάμεσα σε δυσκολίες και ασχήμιες, η ξεχωριστή γοητεία της πάντα θα μας εκπλήξει κάπου χαράματα στην Πανεπιστημίου, στην Πατησίων ή σε κάθε ξεχωριστό σημείο που η ομορφιά του δείχνει να αντιστέκεται στη φθορά της αστικής ζωής.

 

 

 

 

 «Στο βάθος του Αιώνα» 

Συγγραφέας: Νίκος Βατόπουλου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.