Διαβάσαμε: «Ραδιοκασετόφωνο» του Ιάκωβου Ανυφαντάκη | Εκδόσεις Πατάκη

Διαβάσαμε: «Ραδιοκασετόφωνο» του Ιάκωβου Ανυφαντάκη | Εκδόσεις Πατάκη

Μέσα στην πολύχρωμη και πολυσυλλεκτική σοδειά λογοτεχνικών βιβλίων που έφερε το 2023, υπάρχει και η ενδιαφέρουσα νουβέλα που καταφέρνει να έχει ταυτόχρονα διαχρονικό αλλά και επίκαιρο χαρακτήρα, το «Ραδιοκασετόφωνο» του Ιάκωβου Ανυφαντάκη. Στο βιβλίο αυτό ο νέος συγγραφέας αποδίδει μια μνεία στους υπόγειους τριγμούς των ανθρωπίνων σχέσεων και στη δυστοκία της ανθρώπινης επικοινωνίας, γεγονότα που συχνά δε γίνονται εύκολα αντιληπτά από την ομήγυρη αφήνουν στον διάβα τους πολλά τοξικά απόνερα.

Ο πρωταγωνιστής, λοιπόν, είναι ο Ηλίας. Ο χαρακτήρας φαινομενικά απολαμβάνει μια πλουσιοπάροχη ζωή, για την οποία έχει μοχθήσει. Ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης, είναι επιχειρηματίας και χαίρει πολλών πρακτικών και οικονομικών ανέσεων. Όμως όσα χρήματα και αν βγάλει, όσα αυτοκίνητα και αν αγοράσει, όσο «πετυχημένος» και αν είναι στον τομέα του, τίποτα δεν μπορεί να του επουλώσει το μαυρισμένο κενό που νιώθει ότι έχει στις άμεσες διαπροσωπικές του σχέσεις.

Η ζωή του είναι ένα ερωτηματικό για την έλλειψη επικοινωνίας που έχει με το παιδί του και την πρώην σύζυγό του αλλά και τις αναταράξεις που βιώνει κάθε τρεις και λίγο με την τωρινή ερωμένη του. Εκτός από το ερωτηματικό, όμως υποφώσκει και ένα θαυμαστικό για το τι μπορεί να φταίει για αυτό. Έτσι, μια μέρα πληροφορείται τον θάνατο του πατέρα του, ενός επιφανούς γιατρού στα χωρία του νομού Λαθισίου με πλούσιο κοινωνικό έργο και με την ιατρική του παρακαταθήκη αλλά και με τις ιστορικές του εμπειρίες όταν βασανίστηκε ως αριστερός. Η απώλεια του πατέρα του στέκεται με αυτόν τον τρόπο ως μέσο επεξήγησης και αφορμή αποδοχής των εσωτερικών ζητημάτων του Ηλία.

Ο Ηλίας καταλαβαίνει ότι δε δέχτηκε ποτέ την αγάπη που ήθελε από τον πατέρα του. Κανένα από τα επιτεύγματα του πατέρα του δεν του λένε κάτι (κάτι θυμίζει αυτό), αφού ο ίδιος προσπαθεί να αντιληφθεί πώς γίνεται ο αγαπητός σε όλους πατέρας του να είναι και αυτός που ευθύνεται για τα υπαρξιακά του κενά! Ο πηγεμός στην κηδεία του πατέρα και στο πατρικό του γίνεται αφορμή αναδρομής στην παιδική του ηλικία (όπως και ένα Ραδιοκασετόφωνο) μήπως και έτσι καταφέρει, συνειδητά ή υποσυνείδητα να κάνει τη ζωή του λίγο καλύτερη και να αναγνωρίζει τα τυχόν προτερήματα που του προσέφερε ο πατέρας του και προς τον παρόν παραμένουν αόρατα. Η απώλεια είναι ένα κλειδί που μπορεί να ανοίξεις πολλές πόρτες τελικά.

 

 

 

 

 

 

Ραδιοκασετόφωνο

Συγγραφέας: Ανυφαντάκης Ιάκωβος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.