Διαβάσαμε :: «Ψυχή Γένους Θηλυκού» της Ε. Canepa | Εκδ. Ελληνικά Γράμματα

Διαβάσαμε :: «Ψυχή Γένους Θηλυκού» της Ε. Canepa | Εκδ. Ελληνικά Γράμματα

Επτά χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Ροζίτα γράφτηκε στην Ιατρική και έφυγε από την οικογενειακή εστία. Επτά χρόνια έχουν περάσει δίχως να καταφέρει πολλά.  Επτά χρόνια είναι πολλά. Η «άλλη ζωή» που θέλησε δεν έχει ακόμη έρθει.Η καθημερινότητά της ανάμεσα στη δουλειά στο σούπερ-μάρκετ, που τη χρειάζεται για να επιβιώσει, και τον άνδρα με τον οποίο έχει σχέση είναι κάτι παραπάνω από θλιβερή.

Η νεαρή γυναίκα θα δει τη ζωή της να αλλάζει την παραμονή των Χριστουγέννων. Τυχαία θα γνωρίσει έναν ηλικιωμένο δικηγόρο: ο Λουντοβίκο Λέπορε είναι αυστηρός, κομψός, αινιγματικός και σκληρός. Δείχνει ενδιαφέρον για τη Ροζίτα και της προτείνει να την προσλάβει ως γραμματέα μερικής απασχόλησης, ώστε να έχει πιο πολύ χρόνο για το πανεπιστήμιο.

Αποδεχόμενη την πρότασή του δεν αργεί να καταλάβει ότι έπεσε σε παγίδα. Πίσω από την κομψή εμφάνιση του δικηγόρου υπάρχει κάτι έμφυτα χυδαίο. Η ήρεμη και αυτάρεσκη έκφρασή του κρύβει απωθημένα πολλών ετών. Η συμπεριφορά του φανερώνει μια άκρως προβληματική προσωπικότητα. Διασκεδάζει με το να φέρνει σε αμηχανία τη νεαρή γυναίκα. Αρέσκεται στο να της δημιουργεί δυσφορία. Εκμεταλλεύεται τη θέση ισχύος στην οποία βρίσκεται,

Ξέρει ότι δεν μπορεί να του απαντήσει όπως θα ήθελε. Η υπερβολικά δηκτική και έντονα προσωπική περιφρόνηση με την οποία της απευθύνεται αποκαλύπτουν τις μισογυνικές του απόψεις. Ο Λέπορε παρασύρει τη Ροζίτα σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι αποπλάνησης χωρίς σεξ από το οποίο είναι ανίκανη να δραπετεύσει.

Το «Ψυχή Γένους Θηλυκού» είναι μια  πολυεπίπεδη ιστορία εξουσίας και επιρροής. Μέσα σε ένα κλίμα αποστροφής και κυριαρχίας, ωμότητας και ερωτισμού μάχονται το αρσενικό και το θηλυκό,το φως και το σκοτάδι. Η συγγραφέας δημιουργεί ένα μυθιστόρημα συναισθημάτων που αποκαλύπτει τις αντιφάσεις των γυναικών και την εύθραυστη φύση των ανδρών.

Το ντεμπούτο της Emanuela Canepa στην ιταλική λογοτεχνία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

To «Ψυχή Γένους Θηλυκού» τιμήθηκε με το βραβείο Italo Calvino 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emanuela Canepa
Ψυχή γένους θηλυκού
Μτφρ Γιάννα Σκαρβέλη
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.