Διαβάσαμε: «Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ» της Kate Kirkpatrick

Διαβάσαμε: «Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ» της Kate Kirkpatrick

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας το deBόp σας προτείνει την άκρως ενδιαφέρουσα βιογραφία της Simone de Beauvoir από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Για να γιορτάσετε τις γυναίκες που πρωταγωνιστούν στη ζωή και στους αγώνες.

Η Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Χριστιανικής Ηθικής και, παράλληλα, Διευθύντρια Φιλοσοφικών Σπουδών στο Regent's Park College της Οξφόρδης, Kate Kirkpatrick, καταπιάνεται για άλλη μια φορά με τη ζωή και το έργο της Σιμόν ντε Μποβουάρ. Η συγγραφέας διατρέχει όλα τα στάδια εκπαίδευσης, πνευματικής διαμόρφωσης, ερωτικής ολοκλήρωσης και φιλοσοφικής αναζήτησης για να απαντήσει στο ερώτημα πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ.

Γεννημένη το 1908 στους κόλπους μιας ξεπεσμένης οικογένειας, η Simone-Lucie-Ernestine-Marie Bertrand de Beauvoir εκδήλωσε από πολύ νωρίς τον αντισυμβατικό χαρακτήρα της και την αγάπη της για τη μόρφωση. Τα βιβλία ήταν κάτι παραπάνω από εκπαίδευση: αποτελούσαν ένα καταφύγιο από τη συναισθηματική και σωματική στέρηση που της προσέφεραν. Εκείνα της χάραξαν τα μονοπάτια όπου οι γυναικές είχαν επιλογές και δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Στις σελίδες του βιβλίου την παρακολουθούμε να μεγαλώνει και να αυτονομείται. Η Simone de Beauvoir έλαβε τη βασική μόρφωση σε ιδιωτικά σχολεία και στη συνέχεια σπόυδασε φιλοσοφία στη Σορβόνη, όπου συνάντησε τον συμφοιτητή της Jean-Paul Sartre. Δίδαξε φιλοσοφία στη μέση εκπαίδευση και εξέδωσε μαζί με τον Sartre το μηνιαίο περιοδικό λογοτεχνικής και πολιτικής κριτικής «Les Temps Modernes», με τον τίτλο του δανεισμένο από την ομώνυμη ταινία του Charlie Chaplin. 

Απολύτως αφοσιωμένη στη φιλοσοφία, έγραψε το δοκίμιο «Το δεύτερο φύλο», μια εμπεριστατωμένη μελέτη γύρω από την ιδέα ότι «γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι». Τη δεκαετία του '60 θεωρήθηκε ένα από τα κλασικά έργα της φεμινιστικής σκέψης και εγκαθίδρυσε στις συνειδήσεις μας ότι τα βασικά δικαιώματα του ατόμου στηρίζονται στην ισότητα των δύο φύλων και θεμελιώνονται στην κοινή δομή της ύπαρξής τους, ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητά τους. 

Καμία πτυχή της Simone de Beauvoir δεν μένει αφώτιστη στη μελέτη της Kate Kirkpatrick. Η συγγραφέας εξετάζει τη σχέση της με τον «ασύγκριτο πνευματικό φίλο», που δεν είναι άλλος από τον Jean-Paul Sartre. Μαζί του θα θελήσει να ζήσει μια σκεπτόμενη ζωή, αντί απλώς να ζει ή να σκέπτεται. Έζησαν μαζί όλη τους τη ζωή, ζώντας σε διαφορετικά σπίτια, καλλιεργώντας μια ελεύθερη σχέση από την οποία δεν έλειψαν τα ménages à trois συνήθως με νεαρές μαθήτριες της ίδιας και άλλες κοπέλες του κύκλου τους. 

Αν και η σχέση της με τον Sartre υπήρξε εξαιρετικά πλούσια σε όλους τους τομείς, είχε το κόστος της: για δεκαετίες ολόκληρες έμεινε στη σκιά του υπαρξιστή φιλοσόφου. Ο αντίκτυπος της προσωπικότητας του ήταν σε τέτοιο βαθμό καταλυτικός ώστε στο τέλος της ζωής της να αναρωτηθεί μήπως είχε πουλήσει φθηνά τον εαυτό της. Η Simone de Beauvoir πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 από πνευμονία και θάφτηκε δίπλα στον Jean-Paul Sartre στο Κοιμητήριο Montparnasse.  

Kate Kirkpatrick 
Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ
Μτφρ Στέλλα Κάσδαγλη
Εκδόσεις Μεταίχμιο

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.