Διαβάσαμε «Πολύ αργά πια» της Claire Keegan | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Διαβάσαμε «Πολύ αργά πια» της Claire Keegan | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Στη σύντομη νουβέλα της Claire Keegan, Πολύ αργά πια, ένας άντρας γυρίζει από το γραφείο στο σπίτι του. Η αγαπημένη του δεν μένει πια εκεί. Τα πράγματά της δεν δημιουργούν πλέον ακαταστασία στο χώρο του. Ζεσταίνει ένα έτοιμο γεύμα και το τρώει μόνος του. Θυμάται το φαγητό που εκείνη του ετοίμαζε με αγάπη. Ανοίγει το ψυγείο και βρίσκει μια άθικτη τούρτα γάμου. Κόβει ένα κομμάτι, αράζει μπροστά στην τηλεόραση και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν τα πράγματα δεν έχουν τελειώσει άσχημα, τότε δεν έχουν τελειώσει.

Γιατί όταν ένας άνδρας αγαπάει μια γυναίκα, το μοίρασμα δεν είναι δεδομένο; Γιατί το τέλος είναι αναπόδραστο; Η συγγραφέας αφηγείται μια σειρά από καθημερινές στιγμές, που μας δείχνουν ότι η αποτυχία των σχέσεων έγκειται στο να μη θέλεις να δίνεις. Η νεαρή γυναίκα υποδεικνύει στον άλλοτε σύντροφό της τα λάθη που έκανε στη κοινή τους ζωή, τον κατηγορεί για αδιαφορία, τον κάνει να σταθεί απέναντι στα μη λεχθέντα, τις απόψεις και τη νοοτροπία που οδήγησαν στη ματαίωση του γάμου τους. 

Η σκιαγράφηση του ψυχολογικού πορτρέτου του Κάχαλ εκφράζει τις καλά εδραιωμένες αντιλήψεις της ιρλανδικής κοινωνίας. Αν και πολλά πράγματα αλλάζουν μέρα με τη μέρα, οι ιρλανδοι άντρες θέλουν τις γυναίκες υποταγμένες, είναι κακομαθημένοι και γίνονται επικριτικοί όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχουν φανταστεί. Η αδιαφορία απέναντι στη σύντροφο, η λεκτική βία και η χειραγώγηση ελλοχεύουν σε κάθε σχέση, καλλιεργούνται από την οικογένεια και τους φίλους και οδηγούν σε τελματωμένες κοινωνίες.

Με το Πολύ αργά πια η Claire Keegan αναδεικνύεται σε μετρ της μικρής φόρμας. Κάθε πρόταση είναι γεμάτη δύναμη, κάθε λέξη προσεκτικά επιλεγμένη, κάθε κατάσταση ιδωμένη μέσα από έντονα ανθρώπινη ματιά. Η βραβευμένη συγγραφέας καταφέρνει να κλείσει μέσα σε λίγες γραμμές ολόκληρο τον τρόπο σκέψης της ιρλανδικής κοινωνίας, να αποτυπώσει τις επιπτώσεις που έχει η ανατροφή στις διαπροσωπικές σχέσεις και να μας θυμίσει ιδιαίτερα γνώριμες και συγκινητικές καταστάσεις. 

Το Πολύ αργά πια γράφτηκε κατά παραγγελία της γαλλίδας εκδότριας Sabine Wespieser για την επέτειο των είκοσι χρόνων του εκδοτικού οίκου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. 

 

 

 

 

 

 

Claire Keegan

Πολύ αργά πια 

Μτφρ.: Μαρτίνα Ασκητοπούλου

Εκδόσεις Μεταίχμιο
  
  

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.