Διαβάσαμε: «Πλάνητες» της Όλγκα Τοκάρτσουκ | Εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Διαβάσαμε: «Πλάνητες» της Όλγκα Τοκάρτσουκ | Εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Από την ασύγκριτα πρωτότυπη Πολωνή συγγραφέα Olga Tokarczuk, το βιβλίο Πλανήτες συνδυάζει τους στοχασμούς για τα ταξίδια με μια εις βάθος εξερεύνηση του ανθρώπινου σώματος, της ζωής, του θανάτου, της κίνησης.

Υπέροχα φανταστικοί χαρακτήρες και ιστορίες συνυφασμένες με παιχνιδιάρικους και αποκαλυπτικούς συλλογισμούς, εξερευνούν τι σημαίνει να είσαι ταξιδιώτης, περιπλανώμενος, ένα σώμα σε κίνηση όχι μόνο στο χώρο αλλά και στο χρόνο. Από που είσαι; Από πού έρχεσαι; Πού πηγαίνεις;

Τα δύο σπουδαία θέματα του βιβλίου, είναι η κίνηση και η περιέργεια που συνδυάζουν τη φανταστική και μη ύλη. Από τα παλάτια των σουλτάνων ως τις μοντέρνες αίθουσες αναχωρήσεων των αεροδρομίων, αυτό το μυθιστόρημα συνιστά μια αξέχαστη περιπλάνηση στον χωροχρόνο, την ύλη και την αντιύλη.

Όπως και οι χαρακτήρες της, έτσι και η αφηγήτριά μας βρίσκεται πάντα εν κινήσει, ενώ παρατηρεί, συχνά έξοχα, κάθε λεπτομέρεια που βλέπει, με έναν τρόπο μαγευτικό, ποιητικό και εντελώς μοναδικό. Νωρίς μας αποκαλύπτει πως «τραβιέται σε όλα τα πράγματα που είναι χαλασμένα, ελαττωματικά, σπασμένα» και σε «οτιδήποτε αποκλίνει από τον κανόνα, που είτε είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο».

«Όλα τα πράγματα σε αυτήν βρίσκονται σε συνεχή κίνηση...Δεν απεικονίζω το ον: απεικονίζω το περαστικό. Η ενέργειά μου πηγάζει από την κίνηση—από το ρίγος των λεωφορείων, το βουητό των αεροπλάνων, των τρένων και των πορθμείων. Ευλογημένος είναι αυτός που φεύγει».

Εδώ είμαι...

Ο κόσμος στο κεφάλι σου...

Το κεφάλι σου στον κόσμο...

Το να βλέπεις είναι να γνωρίζεις..

Με απαράμιλλη χάρη και διαπεραστική ματιά, η Πολωνή συγγραφέας μάς οδηγεί κάπου πέρα από την επιφάνεια του σύγχρονου καιρού, βαθιά στον πυρήνα της ύπαρξής μας. Η έκδοση συμπληρώνεται από τη θαυμάσια διάλεξη που έδωσε στο πλαίσιο της βράβευσής της με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Πλάνητες

Συγγραφέας: Tokarczuk Olga

Μτφρ. Ιωαννίδου Δ. Αλεξάνδρα

Εκδόσεις: Καστανιώτη, 2020

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.