Διαβάσαμε: «Πίστη, ελπίδα και πόνος» των Nick Cave και Sean O' Hagan | Εκδ. Κλειδάριθμος

Διαβάσαμε: «Πίστη, ελπίδα και πόνος» των Nick Cave και Sean O' Hagan | Εκδ. Κλειδάριθμος

Ο Nick Cave και ο Sean O’ Hagan είναι δύο παλιοί γνώριμοι που τους ενώνει η αγάπη για τη μουσική και η αλληλοεκτίμηση. Μια μέρα, κάθονται σε ένα αόρατο τραπέζι πίνοντας έναν ατελείωτο καφέ και συζητούν για τα πάντα. Ο μεγάλος τραγουδοποιός και ο διακεκριμένος δημοσιογράφος, με αφορμή το «κενό» της πανδημίας, αποφάσισαν να κάνουν μια διαφορετικού τύπου δημοσίευση. Για την ακρίβεια, αποφάσισαν να παρουσιάσουν σε βιβλίο τις τηλεφωνικές αποκαλυπτικές συζητήσεις τους, κουβέντες που έκαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καταπιανόμενοι με διάφορα ζητήματα, μικρά και μεγάλα.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίος ο τίτλος του βιβλίου «Πίστη, ελπίδα και πόνος». Μέσα σε αυτό το εξομολογητήριο, λοιπόν, καταγράφεται η εσωτερική ζωή, η συμπυκνωμένη σοφία και οι σκέψεις του καλλιτέχνη. Δεν πρόκειται όμως περί βιογραφίας ούτε περί κλασικής συζήτησης. Τα ενδόμυχα τοπία του Cave, γίνονται χώρος για ευγνωμοσύνη, φιλοσοφική συζήτηση, εξωτερίκευση και ανταλλαγή απόψεων. Ο καλλιτέχνης εκφράζεται χωρίς αναστολές και ενοχές. Με περίσσεια ευαισθησία αλλά και απόσταση, γίνεται ο ξεναγός των στιγμών που ο ίδιος έχει ζήσει.

Είναι σπουδαίο το πώς o O’ Hagan αφορμάται μέσω της ποιητικότητας, του ψυχικού πλούτου του καλλιτέχνη και ξεσκεπάζει ακόμα και δικά του σημεία. Τα σκοτεινά του σημεία λούζονται από το ορμητικό, εκτυφλωτικό φως που ξεκινά από τα ψυχικά έγκατα του καλλιτέχνη. Ακόμα μια φορά, επομένως, ο Cave καταφέρνει τη σύνδεση, την ταύτιση και την επικοινωνία. Κάτι το καταφέρνει όχι από κάποιο πάλκο ή δίσκο. Κάτι που μόνο οι σημαντικοί δημιουργοί μπορούν να προσφέρουν. Όχι μόνο οι δημιουργοί τέχνης αλλά οι παραγωγοί ενσυναίσθησης.

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου, ανιχνεύονται τα απομεινάρια μιας ζωής γεμάτης από πάθη, επιθυμίες και εμπειρίες. Οι Birthday Party, οι Bad Seeds, το rock n’ roll, η ζωγραφική, οι έρωτες, ο γάμος, η οικογένεια, τα παιδιά, η θρησκεία και ο θάνατος είναι κάποια από τα στάδια αυτού του ταξιδιού. Ενός ταξιδιού που δε διαφέρει εν τέλει από το ταξίδι οποιουδήποτε ανθρώπου.

Καταγράφεται η πορεία ενός ανθρώπου που ξεκίνησε από την εικαστική τέχνη για να ακολουθήσει τελικά ένα άλλο μονοπάτι που τον ώθησε στα πέρατα του κόσμου. Αναμνήσεις από τα πρώιμα χρόνια, από άγρια ξενύχτια και συναυλίες συνοδευμένες από πολλή εξάρτηση και σκιά, αναμνήσεις από περιοδείες και ηχογραφήσεις, αναμνήσεις από καβγάδες και συμφιλιώσεις, αναμνήσεις από στάδια που έμοιαζαν ασφυκτικά από τη λαοθάλασσα αλλά και από τη μοναξιά, από εκεί που ξεκινούν να σκαρώνονται τα τραγούδια και οι ιστορίες.

Το σκοτάδι και το φως γίνονται ένα κουβάρι που καταλήγει στην απελευθέρωση και τη συγχώρεση. Εκεί που η έμπνευση συναντά τη δημιουργικότητα. Ο πόνος μετασχματίζεται και οδηγεί στη λύτρωση. Εκεί που η παραίτηση και η ματαίωση αντικαθιστώνται από την κίνηση. Πάντα όμως, εκεί που η αγάπη είναι το όχημα που προσκαλεί τον επιβάτη σε ένα ταξίδι με προορισμό τη γαλήνη. Όλα αυτά αποδίδονται έξοχα από τη μεταφράστρια Βάσια Τζανακάρη και τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Αγοράστε το βιβλίο εδώ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.