Διαβάσαμε: «Ο παρατεταμένος χρόνος» της Μπεσσερί Μαϋλίς | εκδ.Ύψιλον

Διαβάσαμε: «Ο παρατεταμένος χρόνος» της Μπεσσερί Μαϋλίς | εκδ.Ύψιλον

  Πολιτικός επιστήμονας, ραδιοφωνική παραγωγός και συγγραφέας η Maylis Besserie στο πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα καταπιάνεται με τον πολύ σημαντικό Ιρλανδό λογοτέχνη, Samuel Beckett και φαντάζεται τις τελευταίες μέρες του στο παρισινό γηροκομείο Tiers-Temps.

  Ο νομπελίστας συγγραφέας του Περιμένοντας τον Γκοντό, του Μολλόυ και του Ακατανόμαστου βρίσκεται καθηλωμένος ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους και θυμάται τα γεγονότα και τα πρόσωπα που σημάδευσαν τη ζωή του. Η φιλία του με τον δάσκαλό του James Joyce, η σχέση του με την κόρη του τελευταίου, Λουτσία, η συνενοχή με τον εκδότη του, Jerome Lindon, εναλλάσσονται με τις στιγμές της καθημερινής ζωής, τις ιατρικές εξετάσεις και τις οδηγίες των γιατρών.

  Καταπονημένος από τη νόσο του Πάρκινσον περιμένει με μελαγχολία, οξυδέρκεια και ειρωνεία το δικό του «τέλος του παιχνιδιού» και αναστοχάζεται τη λογοτεχνία που αφήνει πίσω του. Η διαδικασία γραφής χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα βρίσκουν σύμμαχο ένα αυτί που ακούει τις λέξεις να έρχονται στο κεφάλι του συγγραφέα. Οι δύο οντότητες ανακατεύονται. Το αυτί παριστάνει ότι είναι ο συγγραφέας και το αντίστροφο. Ο λόγος απορρέει από τη συνείδηση. Ο άνθρωπος παύει να υπάρχει ως ύλη και οδηγείται στη σιωπή.

  Το ελλειπτικό ύφος της Maylis Besserie συναντά εκείνο του Beckett .Η συγγραφέας αποτυπώνει την μπεκετική στάση για τη γλώσσα ως την  τελευταία στιγμή για τον άνθρωπο. Η ακινησία του άρρωστου ήρωα ομνύει στην πορεία προς έναν βαθύτερο εαυτό. Οι λέξεις κομματιάζονται, οι παύσεις γίνονται ρυθμικές και η εκκωφαντική σιωπή οδηγεί στην απεγνωσμένη κραυγή «Βάρα τουλάχιστον τον συναγερμό. Φώναξε σαν banshee, ενημέρωσέ τους για τον επικείμενο θάνατο. Για τον θάνατο που φτάνει. Φώναξε, αν ακόμα μπορείς».

  Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μυθιστόρημα πάνω στα γηρατειά , τον θάνατο και το έργο του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα και ποιητή Samuel Beckett.

  Ο Παρατεταμένος χρόνος εκδόθηκε στη Γαλλία τον Φεβρουάριο του 2020 και απέσπασε το «Βραβείο Goncourt μυθιστορήματος πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα».

Μαϋλίς Μπεσσερί
Ο παρατεταμένος χρόνος
Μτφρ Λίζυ Τσιριμώκου
Εκδόσεις Ύψιλον

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.