Διαβάσαμε:: «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» της Claire Keegan | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Διαβάσαμε:: «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά» της Claire Keegan | Εκδόσεις Μεταίχμιο

  Στη νουβέλα Μικρά πράγματα σαν κι αυτά, η Claire Keegan μας μεταφέρει σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας τις παραμονές των Χριστουγέννων. Παρακολουθούμε τον Μπιλ Φέρλονγκ, προμηθευτή καυσόξυλων, σύζυγο και πατέρα πέντε κοριτσιών, να παραδίδει τις τελευταίες παραγγελίες λίγο πριν τις γιορτές. Η επίσκεψη του σε ένα μοναστήρι της περιοχής θα τον φέρει αντιμέτωπο με το προσωπικό του δράμα, αλλά και με την ενοχή μιας ολόκληρης πόλης που φαίνεται πως βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Εκκλησίας. 

  Η Ιρλανδία του 20ου αιώνα ξεδιπλώνεται στις σελίδες της ανά χείρας νουβέλας. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση, με τους ανθρώπους να σχηματίζουν ουρά στο ταμείο ανεργίας και τη δυστυχία να δεσπόζει στις πόλεις, έρχεται σε αντιδιαστολή με την ασφαλή ζωή του ήρωα και τον γεμίζει ανασφάλεια. Συνειδητοποιεί ότι είναι πάρα πολύ εύκολο μια μέρα να τα χάσει όλα. Η φήμη ότι οι μοναχές του τοπικού μοναστηριού εκμεταλλεύονται νέες ανύπαντρες μητέρες και εμπορεύονται τα παιδιά τους και η ανακάλυψη του μυστικού από τον Μπιλ Φέρλονγκ διαταράσσει την ήρεμη οικογενειακή ζωή του και τον κάνει να αναρωτηθεί τι νόημα έχει η δική του ύπαρξη. 

  Ανάμεσα στη Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Κάρολου Ντίκενς και το Κοριτσάκι με τα σπίρτα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η ιρλανδή συγγραφέας συνθέτει ένα συγκινητικό έργο πάνω στην ανθρωπιά που εν δυνάμει όλοι κρύβουμε μέσα μας. Με λιτό και απέριττο λόγο μας γεμίζει ελπίδα ότι κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο μπορεί να έρθει και μας καλεί να δούμε όλες τις μέρες του χρόνου ως μέρες συμπόνιας και αγάπης.

  Το τελευταίο λογοτεχνικό έργο της Claire Keegan είναι ένα ολιγοσέλιδο βιβλίο που διαβάζεται εύκολα αλλά δύσκολα ξεχνιέται. Η ικανότητα της συγγραφέα να αιχμαλωτίζει φευγαλέα βλέμματα, να αφουγκράζεται τις σιωπές, τα βιαστικά βήματα, τη δυσβάσταχτη ντροπή και να αποτυπώνει ανομολόγητες σκέψεις και καταπιεσμένα συναισθήματα «γράφει» ανεξίτηλα στον αναγνώστη και τον ακολουθεί για πολύ καιρό. 

Claire Keegan 
Μικρά πράγματα σαν κι αυτά 
Μτφρ Μαρτίνα Ασκητοπούλου 
Εκδόσεις Μεταίχμιο

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.