Διαβάσαμε: Marta Breen Jenny Jordahl «Η πτώση της πατριαρχίας» | Εκδ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάσαμε: Marta Breen Jenny Jordahl «Η πτώση της πατριαρχίας» | Εκδ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στην εποχή της έμφυλης βίας, των γυναικοκτονιών και του #metoo το βιβλίο των Marta Breen και Jenny Jordahl έρχεται να μας υπενθυμίσει την ιστορική πορεία της πατριαρχίας και τον ρόλο σπουδαίων γυναικών στην in progress πτώση της.

Για αιώνες οι γυναίκες θεωρούνταν υποδεέστερες των ανδρών σε ηθικό, σωματικό, πνευματικό, κοινωνικό, επαγγελματικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο… Ο Jean-Jacques Rousseau υποστήριζε ότι η γυναίκα είναι φτιαγμένη να υποτάσσεται και να εξυπηρετεί τον άνδρα, ο Immanuel Kant ότι εκπαιδεύεται εις βάρος της γοητείας και της ελκυστικότητάς της και ο Σοφοκλής ότι η σιωπή είναι κόσμημα για τη γυναίκα.

Η αντίληψη ότι τα δύο φύλα διαφέρουν είχε ως αποτέλεσμα τα αγόρια να λαμβάνουν θεωρητική εκπαίδευση και τα κορίτσια να διδάσκονται οικοκυρικά και πώς να φροντίζουν τα παιδιά.
Για να αλλάξουν τα πράγματα πολλές γενναίες και δημιουργικές γυναίκες εναντιώθηκαν στην υφιστάμενη τάξη πραγμάτων. Η Mme de Stael ξεκίνησε να καλεί κόσμο σε λογοτεχνικά και πολιτικά σαλόνια στο σπίτι της, η Charlotte Codray δολοφόνησε τον Marat και η Alexandra Kollontai υπήρξε μία εκ των ηγετών της ρωσικής επανάστασης.

Ένα συνοπτικό casting από τον Goethe μέχρι τον Woody Allen μας δείχνει πώς το ανδρικό βλέμμα ενστάλαξε μέσα μας σεξιστικές και μισογυνικές απόψεις. Οι δύο δημιουργοί μας προσκαλούν σε μια ανασκόπηση της πολιτισμικής ιστορίας της πατριαρχίας και, με χιούμορ και οξυδέρκεια, φωτίζουν απόψεις, πρακτικές και προσωπικότητες χάρη στις οποίες οι άνδρες διατήρησαν ένα συγκεκριμένο  status quo.

Ένα απολαυστικό graphic novel για να κατανοήσουμε καλύτερα έννοιες, όπως mansplaining, έμφυλη ανισότητα και τοξική αρρενωπότητα.

 

 

 

 

Marta Breen Jenny Jordahl

«Η πτώση της πατριαρχίας»

Μτφρ.: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.