Διαβάσαμε: «Ξένο χώμα» της Τζανίν Κάμμινς | Εκδ.ΔΩΜΑ

Διαβάσαμε: «Ξένο χώμα» της Τζανίν Κάμμινς | Εκδ.ΔΩΜΑ

  Στο βίαιο και ανεξέλεγκτο Ακαπούλκο του Μεξικού, η Λύδια διατηρεί το δικό της βιβλιοπωλείο, είναι παντρεμένη με έναν δημοσιογράφο που μάχεται την κυριαρχία του καρτέλ των Jardineros και μεγαλώνουν μαζί τον οκτάχρονο γιο τους. Η στρατευμένη δημοσιογραφία του Σεμπαστιάν και η τυχαία συναναστροφή της Λύδια με τον αρχηγό του καρτέλ που λυμαίνεται την πόλη θα σημάνουν την καταστροφή τους. Ο Χαβιέρ ως αντίποινα για το άρθρο του Σεμπαστιάν θα διατάξει τον αφανισμό τους. Η οικογενειακή γιορτή θα εξελιχθεί σε τραγωδία. Οι δεκαέξι καλεσμένοι θα εκτελεστούν και μόνοι επιζήσαντες θα είναι η Λύδια και ο Λούκα.

  Σε αυτό το σημείο θα ξεκινήσει ο αδιάκοπος αγώνας τους για την επιβίωση. Απελπισμένοι, θα συναντήσουν το προσφυγικό κύμα, θα διασχίσουν την απέραντη χώρα του Μεξικού και θα βρουν καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το φοβερό τρένο Θηρίο που θα τους οδηγήσει μέχρι τα σύνορα είναι τόπος μαρτυρίου. Βιασμοί και εκτελέσεις εντείνουν τη φρίκη που βιώνουν και τα κογιότε φαντάζουν οι μόνοι σωτήρες. Η καταιγιστική γραφή της συγγραφέα επικοινωνεί έξοχα τη σωματική και ψυχολογική κατάσταση των ηρώων: μοιραζόμαστε την παράνοια των διακινητών και την εξαθλίωση των φυγάδων, συμπάσχουμε με την Λύδια τη στιγμή που παίρνει την απόφαση να ανέβει στο τρένο.

  Το μυθιστόρημα της Jeanine Cummins αντηχεί τραγικά την επικαιρότητα. Η προσωπική ιστορία της Λύδια και του Λούκα εκφράζει το συλλογικό δράμα του νέου κύματος μεταναστών (και όχι μόνο). Χιλιάδες μετανάστες διασχίζουν το Μεξικό κάθε χρόνο με την ελπίδα να περάσουν τα σύνορα και να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ, ώστε να σωθούν από τη βία της χώρας τους. Η συγγραφέας δεν προσδίδει στο έργο της πολιτική χροιά. Δεν καταγγέλει ούτε την κυβερνητική αδράνεια ούτε τη διεθνή αδιαφορία. Δεν αναλύει την οργάνωση των καρτέλ και τη μάχη που δίνουν εναντίον τους οι οργανώσεις και οι δημοσιογράφοι. Η οπτική της είναι βαθιά ανθρώπινη. Οι φόβοι του χθες και η φρίκη του σήμερα μεταμορφώνουν τους ήρωες της ιστορίας. Η συνετή Λύδια που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα παλεύει με τη διαταραγμένη Λύδια που τώρα τρέχει χωρίς ανάσα, μαζί με τον Λούκα.

  Το Ξένο χώμα  δεν είναι απλώς ένα συγκλονιστικό page turner, είναι ένας σπαραχτικός ύμνος για τα όνειρα χιλιάδων μεταναστών που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, για το πείσμα των αδύναμων ενάντια στη βία του ισχυρού και την αγάπη μιας μητέρας προς τον γιο της. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τον μηχανισμό διάλυσης μιας κοινωνίας διχασμένης ανάμεσα στην ελιτίστικη ατμόσφαιρα ενός βιβλιοπωλείου και την αδυσώπητη πραγματικότητα της διακίνησης ανθρώπων.

Τζανίν Κάμμινς
Ξένο χώμα
Μτφρ Ρηγούλα Γεωργιάδου
Εκδόσεις Δώμα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.