Διαβάσαμε: «Κι όμως, όμορφα…Ένα βιβλίο για την τζάζ» | Εκδ. ΠΑΠΥΡΟΣ

Διαβάσαμε: «Κι όμως, όμορφα…Ένα βιβλίο για την τζάζ» | Εκδ. ΠΑΠΥΡΟΣ

Το κομψοτέχνημα του Τζεφ Ντάιερ φέρει τον υπότιτλο "Ένα βιβλίο για την τζαζ". Aν ήθελε κανείς να γίνει πιο περιγραφικός, θα έλεγε ότι ο Ντάιερ έγραψε ένα βιβλίο "για την ψυχή της τζαζ".
Σε οκτώ έντονα χρονογραφήματα, ο συγγραφέας μας παραπέμπει με δεξιοτεχνία στη μουσική και τους άντρες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη τζαζ μετασχηματίζοντας εικόνες, ήχους και πληροφορίες σε τέχνη του λόγου, μέσα από την οποία ο αναγνώστης αφουγκράζεται την καρδιά της μουσικής.

Ανασυνθέτει με φαντασία σκηνές από τις ταλαιπωρημένες ζωές μερικών από τους μεγάλους του κόσμου, Λέστερ Γιανγκ, Θελόνιους Μονκ, Μπαντ Πάουελ, Μπεν Ουέμπστερ, Τσαρλς Μίνκους, Αρτ Πέπερ, Ντιουκ Έλινγκτον, Ντίζι Γκιλέσπι. Ο Ντάιερ φιλοτεχνεί πορτρέτα δημιουργών που σφράγισαν με τη μουσική τους την εξέλιξη της τζαζ, αντικατοπτρίζοντας την ιδιορρυθμία, την εκκεντρικότητα και τη λαμπρότητα του στυλ του κάθε μουσικού.

Ένα έξυπνα γραμμένο βιβλίο, ένας συνδυασμός μυθοπλασίας και μη μυθοπλασίας, πραγματικά γεγονότα αληθινών μουσικών και φανταστικές αναπαραστάσεις γεγονότων. Κοινός παρονομαστής σε όλες τις ιστορίες ο αγώνας με τα ναρκωτικά, τη βία, την απόγνωση, την αυτοκαταστροφή, το φυλετικό μίσος, το αλκοόλ και την αφόρητη πίεση να διατηρήσουν οι ήρωες το άγγιγμα της έμπνευσης σε μια μορφή τέχνης που η ίδια της η ουσία είναι ο αυθορμητισμός και ο αυτοσχεδιασμός.

Δεν είναι απαραίτητο να είστε λάτρης της τζαζ για να απολαύσετε αυτό το βιβλίο, αλλά μπορεί και να γίνετε όταν το τελειώσετε.

Το 1992 το «Κι όμως, όμορφα...» τιμήθηκε με το Βραβείο Somerset Maugham τη βρετανικής Εταιρείας Συγγραφέων.

 

 

 

 

 

Κι όμως, όμορφα...
Ένα βιβλίο για την τζαζ

Συγγραφέας: Dyer Geoff

Εκδόσεις: Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός, 2008

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.