Διαβάσαμε: «Καμένη ζάχαρη» της Doshi Avni | Εκδ. ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάσαμε: «Καμένη ζάχαρη» της Doshi Avni | Εκδ. ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Στα νιάτα της, η Τάρα ήταν άγρια. Εγκατέλειψε τον χωρίς αγάπη γάμο της για να ενταχθεί σε ένα άσραμ, υπέμεινε μια σύντομη θητεία ως ζητιάνα (κυρίως για να κακολογήσει τους εύπορους γονείς της) και πέρασε χρόνια κυνηγώντας έναν ατημέλητο, άστεγο «καλλιτέχνη» - όλα με το μικρό της παιδί στην αγκαλιά. Τώρα ξεχνά τα πράγματα, ανακατεύει τους μισθούς της υπηρέτριας της και αφήνει το γκάζι όλη τη νύχτα ανοιχτό, ενώ η κόρη της, η Αντάρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το καθήκον να φροντίσει μια γυναίκα που δεν τη νοιάστηκε ποτέ.

Με καυστικό πνεύμα η Avni Doshi, μας δίνει μια ιστορία για την αγάπη και την προδοσία. Όχι μεταξύ εραστών αλλά μεταξύ μητέρας και κόρης.

Είναι η εσωτερική σύγκρουση της Αντάρα που αποτελεί το κεντρικό θέμα του μυθιστορήματος: πώς φροντίζεις μια μητέρα που κάποτε δεν κατάφερε να σε φροντίσει; Η Αντάρα εξετάζει την ερώτηση τόσο ακλόνητα και ψύχραιμα λέγοντας πως «Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι η δυστυχία της μητέρας μου δεν μου έδωσε ποτέ ευχαρίστηση».

Τοποθετημένο στην πόλη Πούνε της Ινδίας, το μυθιστόρημα εναλλάσσεται μεταξύ σκηνών του τώρα και του τότε, αφορά την οικογένεια, την αγάπη και τις υποχρεώσεις της, τη μνήμη και τη φύση αυτής, το τι θυμόμαστε, το πώς επιλέγουμε τι θυμόμαστε. Πως η μητρότητα φέρνει μιας μορφής ασφυξία, πως η άνοια σημαίνει ότι δεν υπάρχει πια απολογισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων ανθρώπων και πως η συγχώρεση δεν είναι πάντα τόσο εύκολη όσο και αν την επιθυμείς.

Η Avni Doshi εκτός από μια ταλαντούχα συγγραφέας, είναι και μια καλλιτέχνης. Ξέρει να γράψει με διαφορετικές αποχρώσεις, διαφορετική πρόθεση και στυλ ενώ δεν χρειάζεται να περιγράψει μια ολόκληρη σκηνή στον αναγνώστη για να μεταφέρει το δράμα. Μπορεί εύκολα να το κάνει με μια μόνο λέξη.

Το μυθιστόρημα, ήταν φιναλίστ για το Βραβείο Booker 2020.

 

 

 

 

Καμένη ζάχαρη

Συγγραφέας: Doshi Avni

Μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ

Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, 2021

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.