Διαβάσαμε και σας προτείνουμε :: «Η Λόττε στη Βαϊμάρη» του Τόμας Μαν | Εκδ. Πατάκη

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε :: «Η Λόττε στη Βαϊμάρη» του Τόμας Μαν | Εκδ. Πατάκη

Σεπτέμβριος του 1816 και Βαϊμάρη. Η Σαρλότ ή αλλιώς Λόττε, η γυναίκα που ενέπνευσε στον Goethe την ηρωίδα του μυθιστορήματος «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου» καταφθάνει στο πανδοχείο «Ο Ελέφας» με την επιθυμία να συναντήσει, ύστερα από σαράντα τέσσερα χρόνια, τον αγαπημένο της Goethe.

Η μικρή πόλη αναστατώνεται. Όλοι θέλουν να δουν από κοντά τη διάσημη λογοτεχνική ηρωίδα. Εν αναμονή της τελευταίας της συνάντησης  με τον μεγάλο συγγραφέα, η Charlotte Buff θα ακούσει τις αφηγήσεις των φίλων αλλά και των εχθρών του. Ο ένας μετά τον άλλον θα μιλήσουν για την προσωπικότητα του. Οι διαφορετικές οπτικές γωνίες θα λειτουργήσουν σαν κάτοπτρα πολλαπλών και επανερχόμενων αρχετυπικών σχημάτων. Σταδιακά αναδύεται ο ίδιος ο Goethe, τόσο αληθινός, που ο αναγνώστης αισθάνεται σχεδόν την ανάσα του.

Ο Thomas Mann αποδίδει με χιούμορ και λεπτομέρεια την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία έγινε η συνεύρεση ανάμεσα στην ηλικιωμένη Σαρλότ και τον δημιουργό που την προτίμησε από εκατομμύρια άλλους και της χάρισε αιώνια νιότη μέσα στο ποίημα. Στο επίκεντρο του μυθιστορήματος βρίσκεται η μεταξύ τους σχέση και αποτελεί το επιστέγασμα της ζωής τους. Οι σκηνές και οι διάλογοι του μυθιστορήματος λένε πολύ περισσότερα για τον Goethe από πολλές βιογραφίες.

Αυτοεξόριστος και ευρισκόμενος σε περιοδεία στο εξωτερικό, ο Thomas Mann άρχισε να γράφει τη  Λόττε στη Βαϊμαρη το 1933 και την ολοκλήρωσε το 1939. Η φράση « Η Γερμανία είμαι εγώ» που λέει ο Γκαίτε στο έβδομο κεφάλαιο του βιβλίου, είναι φράση του ίδιου του Thomas Mann και εκφράζει την απέχθειά του στο ναζιστικό καθεστώς που του απαγόρευσε να επιστρέψει στη χώρα του.

Διαβάστε το και θα καταλάβετε ότι όταν ο Thomas Mann συνάντησε τον Johann Wolfgang Von Goethe δημιουργήθηκε ένα υπέροχο λογοτεχνικό έργο, «Η Λόττε στη Βαϊμάρη».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thomas Mann
Η Λόττε στη Βαϊμάρη
Μτφρ Θόδωρος Παρασκευόπουλος
Εκδόσεις Πατάκη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.