Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Στον Ιστό» του Δημήτρη Τζάνογλου | Εκδ. Κυψέλη

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Στον Ιστό» του Δημήτρη Τζάνογλου | Εκδ. Κυψέλη

Το βιβλίο του νεαρού (1992) Δημήτρη Τζάνογλου «Στον Ιστό» σου κεντρίζει με το καλημέρα το ενδιαφέρον χάρη στην καλαίσθητη μακέτα του εξωφύλλου του η οποία αποτυπώνει με εύστοχο τρόπο του περιεχόμενο του βιβλίου.

Η πρώτη συγγραφική απόπειρα του Τζάνογλου αποτελείται από δεκαοκτώ μικρές ιστορίες που όλες διαδραματίζονται εντός του αστικού ιστού της Αθήνας, γενέθλιας πόλης του συγγραφέα. Ιστορίες με τις οποίες όλοι όσοι θεωρούμε τους εαυτούς μας «ανήσυχους» Αθηναίους, όλοι όσοι έχουμε ζήσει και περπατήσει στους δρόμους και τις γωνιές αυτής της πόλης, μπορούμε να ταυτιστούμε.

Οι ιστορίες του Τζάνογλου ισορροπούν ανάμεσα στον ρομαντισμό και την «βρωμιά» της μεγαλούπολης, στοιχεία που αποτελούν, αλλωστε και τη γοητεία του να ζεις σε ένα τόσο δύσκολο αλλά και, ταυτόχρονα, συναρπαστικά τόπο. Όνειρα που βουλιάζουν μέσα στον αγώνα για βιοπορισμό, δύσκολες σχέσεις, μοναξιά, βία σε διάφορες εκφάνσεις της αλλά και ανάγκη για έρωτα, ένωση και διασκέδαση, όλα μαζί συνθέτουν το μωσαϊκό του βιβλίου.

 Ο συγγραφέας μιλάει για αυτά ως ένας τρίτος που παρατηρεί τον κόσμο από απόσταση, τον τρόπο που επικοινωνούν οι άνθρωποι στις γειτονιές, στα στέκια, στα γήπεδα, στη νυχτερινή ζωή. Η γραφή του Τζάνογλου είναι απλή, άμεση, ανεπιτήδευτη γι’ αυτό και καταφέρνει να μιλήσει εύκολα στο συναίσθημα του αναγνώστη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι μουσικές αναφορές που δίνουν στα διηγήματα έναν ακόμη πιο ατμοσφαιρικό τόνο.

Δεκαοκτώ ιστορίες που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν το σενάριο για ισάριθμες μικρού μήκους ταινίες με φόντο την Αθήνα. Ο Τζάνογλος ανήκει στη γενιά των λογοτεχνών και ποιητών που «ανδρώθηκε» μέσα από τα δεκεμβριανά του ΄08 και τα μνημονιακά χρόνια που ακολούθησαν, και που η ματιά της ανανεώνει την λογοτεχνική και εν γένει πολιτισμική παραγωγή της χώρας.

    

 

                  

                                                                              

 

 

Δημήτρης Τζάνογλος

Στον ιστό

Εκδόσεις Κυψέλη

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.