Διαβάσαμε και προτείνουμε: ΝΟΜΙΚ «Αποχέτευση» | Εκδόσεις Ars Nocturna

Διαβάσαμε και προτείνουμε: ΝΟΜΙΚ «Αποχέτευση» | Εκδόσεις Ars Nocturna

Ξέρω πως διάλεξες το δύσκολο δρόμο.

Ας είναι βαρύ το κρίμα στο λαιμό τους.

Στην ποιητική συλλογή του ΝΟΜΙΚ με τίτλο «Αποχέτευση», χάθηκα δύο και τρεις φορές συνεχόμενα. Διάβαζα, ξαναδιάβαζα, πήγαινα μπρος πίσω τις σελίδες να θυμηθώ εκείνο ή να επαναλάβω το άλλο. 

Η «Αποχέτευση» ή το καθαρτήριο με μία ευρεία έννοια είναι μια περιπλάνηση: όπως τρέχουν τα νερά, καθαρά στην αρχή και αναμειγνύονται με τα κάθε είδους υπολείμματα των σωληνώσεων για να καταλήξουν στην αποχέτευση, έτσι και στο έργο του ΝΟΜΙΚ συνυπάρχουν, ανακατώνονται και καταλήγουν όλα όσα συγκροτούν τον ανθρώπινο ψυχισμό. Οι έρωτες, οι λέξεις, οι σκέψεις, οι κοινωνικοί συσχετισμοί, η αδικία και το δίκιο, το εγώ και το εμείς, οι γύρω μας και οι μέσα μας.

Περιπλάνηση στην πόλη από την ανάποδη πλευρά. Από τα μύχια της προς τα πάνω, στο περιθώριο και στους ανθρώπους του, στα σκιρτήματα και στις αναμονές, στην προσμονή και στην ελπίδα για φως από τα έγκατα στην επιφάνεια και πάλι πίσω. 

Λόγος απλός, καθημερινός, συνειρμικός, υπερβατικός σε σημεία, ποίηση ελεύθερη και προσωπική. Ρυθμός εσωτερικός, ο ρυθμός του κόσμου που κινείται, ζει και ανασαίνει σε μια πόλη και ο ρυθμός ο εσωτερικός των αναμνήσεων, των παύσεων, της αναπόλησης, της αλήθειας.

Μέσα στα ποιήματα του ΝΟΜΙΚ μπορεί ο καθένας/η καθεμιά να βρει ένα κομμάτι του εαυτού του/της που κρεμιέται από το ταβάνι για να δει τον κόσμο ανάποδα, που κουράστηκε, που προσπαθεί ακόμα, που παλεύει για το δίκαιο, που δεν αντέχει να παλεύει άλλο και τα παράτησε, που περιμένει και ανυπομονεί...

Γιατί όλα τα προηγούμενα είμαστε εμείς, ο καθένας από εμάς, εκατό φορές τη μέρα...

                  ΠΑΡΑΤΡΙΧΑ

[...] Τα χνώτα τους
γλίτσα και καταχνιά
στον ουρανό της Αθήνας
στις καφετέριες που καπνίζαμε
στους δρόμους που ερωτευόμαστε
στα ποιήματα που επιχειρούμε
στις αγκαλιές που συγκινούμαστε
στη μουσική 
που επιστεγάζει το είναι μας.

Κάτι παρατρίχα άνθρωποι.
Με πολλούς παρατρεχάμενους
που ευχαρίστως θα τσακίσουμε

 

 

 

 

 

NOMIK, «Αποχέτευση»

 

Εκδόσεις: Ars Nocturna

 

2020

 

 

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες είναι παραχώρηση του Ηλία Μωραΐτη - Elias Moraitis Photography - ElMo PhotoArt

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.