Διαβάσαμε και προτείνουμε: Marieke Lucas Rijneveld, «Δυσφορεί η νύχτα» | Εκδ. ΙΚΑΡΟΣ

Διαβάσαμε και προτείνουμε: Marieke Lucas Rijneveld, «Δυσφορεί η νύχτα» | Εκδ. ΙΚΑΡΟΣ

Τι γίνεται όταν η 10χρονη Τζάκετ, προκειμένου να σώσει το κουνέλι της από τον βέβαιο για εκείνη θάνατό του προς κατανάλωση σε οικογειακό τραπέζι, εύχεται σιωπηλά να μην πάρει ο Θεός εκείνο αλλά τον αδερφό της κι εκείνος χάνει τη ζωή του σ’ έναν τοπικό αγώνα παγοδρομίας το ίδιο βράδυ; Τότε ξεκινάει το καταπληκτικό πρώτο μυθιστόρημα του/της Marieke Lucas Rijneveld. 

Η Τζάκετ μεγαλώνει με την οικογένεια και τα αδέρφια της σε μια φάρμα σε ένα μακρινό χωριό της Ολλανδίας, με την πίστη να παραμονεύει παντού, μιας και η οικογένεια είναι βαθιά θρησκόληπτη, με τους αισθητήρες της να δέχονται συγκεκριμένα ερεθίσματα. Ο θάνατος του Μάτις, του αδερφού της, σε συνδυασμό με την ευχή της, κάνει την Τζάκετ να κλειστεί μέσα στη ζακέτα της μιας και από τη στιγμή που ο Μάτις δεν γύρισε σπίτι, ο θάνατος μπήκε μέσα σε κάθε σκέψη της, σε κάθε αποτέλεσμα οποιαδήποτε πράξης συμβαίνει γύρω της.

Ο/η συγγραφέας οδηγεί την πλοκή μέσα από τις πράξεις και τις σκέψεις της μικρής Τζάκετ, που προσπαθεί με μανία να κρατηθεί όρθια σε ένα κόσμο που έχει αλλάξει για πάντα και που θα τον ερμηνεύει εντελώς διαφορετικά από δω και πέρα. Η ακρίβεια, η παραστατικότητα και η γλαφυρότητα στις περιγραφές, οι εξαντλητικά δυνατές παρομοιώσεις, οι διάλογοι που διέπονται από αλήθεια και ωμότητα, την αλήθεια και την ωμότητα της φύσης που περιβάλλει όλο το έργο, καθιστούν την ανάγνωση μαγική. Παρακολουθούμε ακριβώς πως ζει και αναπνέει αυτή η οικογένεια, πως δουλεύει το κάθε μέλος, πως πιστεύουν στο Θεό και πως η καθημερινότητά τους μπορεί να βαραίνει τόσο πάνω τους. Εκείνοι δεν το γνωρίζουν όμως. Κι εκεί ο θάνατος κάνει την ανατροπή κι αλλάζει τις ισορροπίες μια για πάντα.

Η ίδια οικογένεια, με πρωταγωνίστρια τη Τζάκετ κρυμμένη μέσα στο τζάκετ της, πρέπει να διαλυθεί, να διαχειριστεί μια απώλεια, την απώλεια ενός παιδιού κι ενός αδερφού. Μέσα από τα μάτια, την καρδιά και την παιδική ευαισθησία της Τζάκετ, η απόγνωση, ο πόνος, ο θάνατος, αυτό το δύσβατο μονοπάτι της απώλειας, που το περπαπάει κανείς με δυσκολία, αλλά δεν το ξεχνάει ποτέ, έρχονται να ξεδιπλωθούν στις σελίδες αυτού του βιβλίου..

Ο/η  Marieke Lucas Rijneveld κάνει ένα καταπληκτικό μυθιστορηματικό ντεμπούτο, ένα βιβλίο που συγκινεί βαθιά, μετατοπίζει, θυμίζει αλλά στο τέλος η λύτρωση για τον αναγνώστη θα έρθει με τον τρόπο που ο καθένας/ η καθεμιά θα θελήσει.

 

 

 

 

 

Marieke Lucas Rijneveld,

«Δυσφορεί η νύχτα»

Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ

 

 

 

 

*Ο/Η συγγραφέας δεν επιθυμεί να προσδιορίζεται με βάση
τη δυαδικότητα των φύλων.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.