Διαβάσαμε και προτείνουμε: Μ. Νέλσον «Οι Αργοναύτες» και «Ποίηση με Πείσμα» σε ανθολόγηση Μ. Τοπάλη | Εκδ, ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ

Διαβάσαμε και προτείνουμε: Μ. Νέλσον «Οι Αργοναύτες» και «Ποίηση με Πείσμα» σε ανθολόγηση Μ. Τοπάλη | Εκδ, ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ

ΜΑΓΚΙ ΝΕΛΣΟΝ, «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ»

 

 

Η Μάγκι Νέλσον καταγράφει και περιγράφει τον έρωτά της με τον τρανς καλλιτέχνη Χάρυ Ντοτζ, τη σχέση της με τον θετό της γιο, την εγκυμοσύνη και τη γέννα της. Με όχημα το σώμα της, τις αλλαγές που υπέστη και χωρίς αναφορές σε ταυτοτικό λόγο, με έντονες παύσεις, που φαίνονται και μορφικά στο κείμενο, η Νέλσον μας παραδίδει ένα γοητευτικό και αμφιλεγόμενο έργο, που αξίζει να τολμήσουμε να βουτήξουμε μέσα του και ας πάρει παραπάνω χρόνο για να το κάνουμε κτήμα μας.

Άνθρωποι, ονόματα -πολλά ονόματα- και οι ιστορίες τους διαπλέκονται και αναλύονται διεξοδικά, υπό το πρίσμα του μη προσδιορισμού αλλά σε ένα -θα λέγαμε- εμμονικό γαϊτανάκι λέξεων, όπου η Νέλσον με όχημα το ταξίδι της και το προσωπικό της βίωμα θέτει ζητήματα φύλου, σεξουαλικότητας και οικογενειακών δεσμών και καταστάσεων, σε μια νέα βάση εξέτασης των ζητημάτων αυτών.

Οι Αργοναύτες αποτελούν ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό έργο που άπτεται καίριων και επί της ουσίας ζητημάτων, που απασχολούν στο τώρα και στο εδώ τον κόσμο αυτό.

Τολμήστε το!

 

«ΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ», ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΑΝΘΟΛΟΓΗΣΗ Μ. ΤΟΠΑΛΗ

 

 

Για εμάς, τους λάτρεις της ποίησης, μία νέα ανθολογία -και μάλιστα των τελευταίων χρόνων- αποτελεί πάντα ευχάριστη είδηση! Η έκδοση αυτή αποτελεί μια προσέγγιση των ζητημάτων και θεματικών που διατρέχουν την σύγχρονη ελληνική ποίηση της τελευταίας εικοσαετίας καθώς και οι μορφολογικές και αισθητικές αναζητήσεις νέων ποιητών.

Η ποίηση δεν σταματάει ποτέ. Ανανεώνεται, εμπλουτίζεται και συμβαδίζει με την εποχή της. Η ανθολογία αυτή περιλαμβάνει πολλούς σύγχρονους ποιητές και σύγχρονες ποιήτριες οι οποίοι αναδιαμορφώνουν και ανανεώνουν το ποιητικό τοπίο «παίζοντας» με τις φόρμες -από τις αυστηρά κλασικές έως τις πιο ελεύθερες και βάζοντας στο πεδίο ανάγνωσης θεματικές όπως η μετανάστευση (φοιτητική/οικονομική από και προς Ελλάδα), η ελληνική κρίση, οι σχέσεις ανάμεσα στην οικογένεια, ο έρωτας σε κάθε έκφανσή του και πολλές άλλες.

Την ελληνική έκδοση της ανθολογίας Dichtung mit Biss, επιμελήθηκε η Μαρία Τοπάλη, μετέφρασε ο Torsten Israel, και εξέδωσαν στα γερμανικά οι εκδόσεις Romiosini το 2018, θέτει ζητήματα και προβληματισμούς μέσω των ποιητών μας και πρέπει να τους ακούσουμε!

Μια εξαιρετική δουλειά!

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.