Διαβάσαμε και προτείνουμε: «ΛΥΤΡΩΣΗ» της Yrsa Sigurdardottir | Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «ΛΥΤΡΩΣΗ» της Yrsa Sigurdardottir | Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Θρίλερ! Σκοτεινό, υγρό, νουάρ μυθιστόρημα, βόρεια λογοτεχνία, «μυρίζει» Ισλανδία. Διαβάζεται με κομμένη την ανάσα, οι περιγραφές είναι ωμές, ρεαλιστικές, δεν αφήνουν περιθώριο λάθους... Είναι από αυτά τα βιβλία που ενώ το κρατάς παράλληλα κοιτάς πίσω και γύρω σου, εφευρίσκεις σκιές και ήχους που δεν υπάρχουν, σε κατευθύνει στην καρδιά του μυστηρίου με άλματα.

Πέρα όμως από το καλογραμμένο μυθιστόρημα η ιστορία βασίζεται στη σκοτεινή πλευρά των social media και του διαδικτύου, στο bullying και στις προεκτάσεις που αυτό μπορεί να λάβει, τόσο για τους θύτες όσο και για τα θύματα. Σε μια εποχή που ο καθένας μπορεί να κρυφτεί πίσω από την ανωνυμία του internet και να στοχεύσει στους συνανθρώπους του με τον πιο βάναυσο κι εξοντωτικό τρόπο για τον ψυχισμό τους, το μυθιστόρημα αυτό «τρομάζει» κυρίως για την αλήθεια του και τις ακραία πραγματικές διαστάσεις που τέτοιες ιστορίες μπορούν να έχουν.

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού -αν και πασίγνωστο πλέον στις μέρες μας-, παραμένει ένα αχαρτογράφητο πεδίο για τους ειδικούς, μιας και οι εκφάνσεις του είναι πολλές, απροσδόκητες και δύσκολα αντιμετωπίσιμες. 

Ο ντετέκτιβ Χούλνταρ και η ψυχολόγος Φρέιγια έρχονται αντιμέτωποι με μια καλοστημένη πλεκτάνη κάποιου που σίγουρα γνωρίζει καλά μηχανισμούς και τρόπους συγκάλυψης. Έχοντας να αντιμετωπίσουν θανάτους εφήβων παιδιών ξετυλίγουν ένα κουβάρι μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης και σκληρής ιστορίας.

Η συγγραφέας Yrsa Sigurdardottir, σταδιακά και με διαρκείς ανατροπές, πότε χτυπώντας σε τοίχο και πότε αφήνοντας ελάχιστα σημάδια αισιοδοξίας να φανούν, «στήνει» μαεστρικά την ιστορία της, οδηγώντας τον αναγνώστη προσεκτικά μέσα από τα κρύα και χιονισμένα σοκάκια της ισλανδικής τοπογραφίας σε ένα κυνήγι αποδείξεων και διασυνδέσεων που φαντάζει αδύνατο. Όμως πάντα υπάρχει μια χαραμάδα από όπου μπαίνει φως... Έστω και λιγοστό...

Πώς θα σας φαινόταν αν λαμβάνατε μια φωτογραφία στο Snapchat ενός νεκρού φίλου σας;;;
Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για τους λάτρεις του είδους κι όχι μόνο. 

 

 

 

 

 

 

«ΛΥΤΡΩΣΗ»

Συγγραφέας: Yrsa Sigurdardottir

Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Σελ.: 440

Ημερομηνία Έκδοσης: 09/12/2019

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.