Διαβάσαμε και προτείνουμε: Ηλίας Μαγκλίνης, «Η Ανάκριση», εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Διαβάσαμε και προτείνουμε: Ηλίας Μαγκλίνης, «Η Ανάκριση», εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ανάκριση τα σκοτεινά χρόνια του ΕΑΤ/ΕΣΑ, ανάκριση και τα υπόλοιπα χρόνια από το ίδιο σου το παιδί. Πώς να αντέξει ένα βασανισμένο μυαλό κι ένα βασανισμένο σώμα μία διαρκή πάλη με τη μνήμη;

Ο Ηλίας Μαγκλίνης γράφει μια νουβέλα για τη σκοτεινή περίοδο των βασανιστηρίων στα κολαστήρια της ΕΑΤ/ΕΣΑ. Με όχημα το φθαρτό σώμα της κόρης του, πάνω στο οποίο εκείνη εμμονικά εγγράφει και αναπαράγει όσα θεωρεί ότι έχει περάσει ο πατέρας της, ο συγγραφέας δημιουργεί ένα κλειστό σύμπαν μιας άτυπης -αλλά μόνιμης- ανάκρισης, για μια μνήμη που πεισματικά αρνείται να εξωτερικεύσει.

Ο βασανισμένος άνθρωπος έχει σφραγίσει τα χείλη του σχετικά με την περίοδο εκείνη και όσο η κόρη επιμένει, τόσο πιο άγρια η κόντρα ανάμεσά τους. Το κορίτσι, μια καλλιτέχνιδα με ακραίο προσανατολισμό ως προς την αναπαράσταση των έργων της, με αυτοκαταστροφικές τάσεις και με μια επιμονή που τσακίζει κόκκαλα, θέλει να μάθει τι συνέβη στον πατέρα της κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Εκείνος όμως δεν μιλάει ποτέ για αυτό... 

Παρόλο που ο συγγραφέας είναι ηλικιακά μικρότερος από την περίοδο που περιγράφει, άρα εκ των πραγμάτων δεν αποτελούν αυτοβιογραφία τα στοιχεία του έργου, ανασυνθέτει με λεπτομέρειες και ιστορική αλήθεια την ατμόσφαιρα της εποχής και μέσα από ένα κείμενο που διαβάζεται σαν μια ανάσα, ο αναγνώστης ασθμαίνει μαζί με τον πρωταγωνιστή... Το προσωπικό δράμα εξελίσσεται σε συλλογικό και τούμπαλιν. Πέντε δεκαετίες περνάνε μπροστά από τα μάτια μας σαν το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων για μια στιγμή!

Πού μπορείς να καταχωνιάσεις τη μνήμη και πώς μπορείς να ξεχάσεις; 

ΕΑΤ/ΕΣΑ: Τα αρχικά της σήμαιναν «Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα» της «Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας» και υπήρξε η μυστική αστυνομία και το βασικό τμήμα ασφάλειας κατά την περίοδο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών από το 1967 μέχρι το 1974.

 

 

 

 

 

Ηλίας Μαγκλίνης, «Η Ανάκριση»

 

Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 

 

 

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.