Διαβάσαμε και προτείνουμε: George Orwell, «Ανταποκρίσεις από τα χαρακώματα του 20ου αι. | Εκδ. ΟΞΥ

Διαβάσαμε και προτείνουμε: George Orwell, «Ανταποκρίσεις από τα χαρακώματα του 20ου αι. | Εκδ. ΟΞΥ

Χωρίς αμφιβολία, ένας άγιος πρέπει να αποφεύγει πράγματα όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα και ούτω καθεξής, από την άλλη όμως και ένας άνθρωπος πρέπει να αποφεύγει πράγματα όπως η αγιοσύνη.

Στην παρούσα έκδοση από τις εκδόσεις ΟΞΥ έχουμε στα χέρια μας δέκα δοκίμια και άρθρα του Τζορτζ Όργουελ που μοιάζουν με ιστορίες και αφηγήσεις ενός παρελθόντος, που δεν φαντάζει και τόσο μακριά.

Ο Τζορτζ Όργουελ εδώ, μέσα από την προσωπική του ματιά σε θέματα κοινωνικά, πολιτικά και ζητήματα λογοτεχνίας, έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στον αναγνώστη, επιτρέποντας του να διεισδύσει στη βαθιά φιλοσοφημένη και μακριά από εγκλωβισμούς προσωπικότητά του. Στο παρόν έργο ο «οργουελικός» τρόπος αντίληψης της πραγματικότητας βρίσκει ένα μέρος που μπορεί να ξεδιπλωθεί με άνεση, αμεσότητα, διορατικότητα, αντίληψη της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης, στην οποία ο ίδιος μοιάζει να αντιτίθεται. Τα δοκίμια και τα άρθρα είναι γραμμένα σε μια εποχή όπου ο φασισμός εξαπλωνόταν στην Ευρώπη, γεγονός που φωτίζει διαφορετικά τις άκρως περιγραφικές και λεπτομερείς αφηγήσεις του συγγραφέα.

Η ουμανιστική προσέγγιση στη γραφή του, οι ιδέες που αναπτύσει και η ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει τις καταστάσεις και τους ανθρώπους μαρτυρούν πως ο συγγραφέας του «1984» και της «Φάρμας των ζώων», υπήρξε ένας άνθρωπος πολύ μπροστά από την εποχή του. Η διαύγεια στη σκέψη του ακόμα και υπό τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που περιγράφει, η οξύνοια, ο διορατικός νους και η αποστροφή του προς τον ολοκληρωτισμό και τις κάθε είδους διακρίσεις, είναι χαρακτηριστικά του έργου αυτού.

Μια έκδοση που αξίζει να υπάρχει δίπλα στα εμβληματικά του έργα!

 

 

 

 

George Orwell

«ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ»

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΟΞΥ

ΣΕΙΡΑ: ΕΠΙΛΕΚΤΑ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.