Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Γάλα Μαγνησίας», Κ. Ακρίβος | Εκδ. Μεταίχμιο

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Γάλα Μαγνησίας», Κ. Ακρίβος | Εκδ. Μεταίχμιο

Το «Γάλα Μαγνησίας» αποτελεί ένα «ανάποδο» -από πολλές απόψεις- αφήγημα. Κάδρο της ιστορίας αποτελεί ο Βόλος και μια παρέα τεσσάρων εφήβων, οι οποίοι διαβιούν στο οικοτροφείο της περιοχής και μια ημερομηνία: η Δευτέρα 9 Ιουνίου 1975.

Στην ιστορική αναδρομή στην πόλη του Βόλου αλλά και των γύρω περιοχών, τοπωνύμια, τοποθεσίες, μέρη, κτήρια εναλάσσονται στην περιγραφή και αποδίδονται αδρά και με ενάργεια. Στην αφήγηση έχουμε την απότυπωση της μνήμης ενός αγοριού από την παρέα για τα γεγονότα που σημάδεψαν την εποχή εκείνη κοινωνικά, ιστορικά, πολιτικά, προσωπικά. Οι προσλαμβάνουσες πολλές: το αυστηρό/ απόλυτα θρησκευτικού χαρακτήρα οικοτροφείο με το διάκο-μπροστάρη της εκπαίδευσης, της τιμωρίας της απειθαρχίας, της τήρησης των ωραρίων και της επιβολής των νόμων, όπως και όπου εκείνος θεωρούσε «δίκαιο». Η πτώση της δικατορίας και η Μεταπολίτευση, οι κοινωνικές/πολιτειακές/κοινωνικές αλλαγές μέσα από τα μάτια τεσσάρων αγοριών της επαρχίας. Η νεόφερτη ροκ μουσική -με έμφαση στους Rolling Stones, αλλά και στον Χατζιδάκη-. Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν μια εποχή που αλλάζει, μια κοινωνία που μεταμορφώνεται, μια παρέα που δονείται εσωτερικά.

Σαν γνήσιοι καταφερτζήδες, ο Ζερβής, ο Μικ, ο Μπράσκας και ο Αχιλλάκος, με μυαλό ελεύθερο παρόλους τους περιορισμούς, πηγαίνουν σχολείο, ακούνε μουσική, ροκ μουσική, καπνίζουν, πίνουν στα κρυφά βερμούτ, ερωτεύονται κορίτσια είτε «σκαλίζουν» την σεξουαλικότητά τους, κάνουν έρωτα για πρώτη φορά (πέρα από την χρήση της κάλτσας τους κάτω από τα σκεπάσματα του κρεβατιού τους στο οικοτροφείο), κάνουν ποδηλατάδα και μπάνιο στη θάλασσα, κάνουν χιούμορ και πλάκες. Ψυχογραφούν τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους για να μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις σε κάθε επόμενη αταξία τους.
Πώς άλλωστε είναι δυνατόν να περιοριστεί η εφηβεία;
Όσο περισσότερα τα πρέπει, τόσα δυνατότερα τα θέλω!

Ο συγγραφέας Κωστας Ακρίβος πλέκει με αριστουργηματικό τρόπο τις προσωπικές ιστορίες της καθημερινότητας των νέων αυτών παιδιών, με την ιστορική συγκυρία της χώρας, με την πόλη του Βόλου. Γραμμικός χρόνος αφήγησης, με εγκιβωτισμένα επεισόδια, γλώσσα καθημερινή, εφηβική με στοιχεία ντοπιολαλιάς και στο κέντρο όλων ένα περιστατικό: η εξαφάνιση ενός συμμαθητής της παρέας που παρακολουθούμε τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 1975. Ο εκφοβισμός προς τον Βαγγελάκη αρχίζει να ξετυλίγει το νήμα εκείνης της αποφράδας ημέρας, αλλά και των χαρακτήρων που περιστρέφονται γύρω μας στο έργο. Ο συγγραφέας δομεί προσεκτικά όλους τους χαρακτήρες, φωτίζοντας πολλαπλά σημεία της προσωπικότητάς τους ειδωμένα υπό διάφορες συνθήκες και καταστάσεις.

Ο εκφοβισμός που δεν τιμωρείται και η επερχόμενη αίσθηση της αδικίας οδηγούν σταδιακά σε μια μεγαλύτερη αδικία με την οποία παλεύουν οι ήρωες μας στην υπόλοιπη ζωή τους. Ποιος τελικά αδίκησε ποιον, πως καταγράφεται η μνήμη και πώς επέρχεται η κάθαρση; Το έργο δεν μπορεί να απαντήσει φυσικά σε τόσο κρίσιμα, βαθιά και λεπτά ζητήματα (δεν είναι και ο ρόλος του αυτός). Σίγουρα όμως θέτει τις βάσεις, τα ερωτήματα, τη σπίθα για να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε και να αφυπνιστούμε σε μια εποχή στην οποία ο σχολικός εκφοβισμός, τα θύματα και οι θύτες είναι ψηλά στο προσκήνιο της καθημερινότητας και αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα μιας κοινωνίας που νοσεί σε πολλά επίπεδα και ταλανίζεται από την αδικία.

Αδιαμφισβήτητα από τα δυνατότερα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει!

*Το υδροξείδιο του μαγνησίου είναι ανόργανη χημική ένωση με μοριακό τύπο Mg(OH)2 και μοριακό βάρος 58,3197. Είναι γνωστό και ως γάλα μαγνησίας εξαιτίας της μορφής του ως λευκού εναιωρήματος. Παρά το ότι η διαλυτότητά του στο νερό είναι μικρή, είναι αρκετή ώστε να δώσει ιόντα στο διάλυμα, σχηματίζοντας το εναιώρημα. Μία σχετικώς υψηλή συγκέντρωση ιόντων μαγνησίου ή υδροξειδίου θα χρειαζόταν για να μετατρέψει το εναιώρημα σε ίζημα, αντιστρέφοντας την ισορροπία. Στη μορφή του εναιωρήματος, το υδροξείδιο του μαγνησίου αποτελεί συστατικό αντιόξινων και καθαρτικών φαρμάκων. Επηρεάζει την απορρόφηση του φολικού οξέος και του σιδήρου από τον οργανισμό.

 

 

 

 

 

Κώστας Ακρίβος, «Γάλα Μαγνησίας»

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελίδες: 312

Ημερομηνία Έκδοσης: 04/10/2018
 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.