Διαβασαμε και προτείνουμε: «Είναι παντού το ποίημα» | Εκδ. Μεταίχμιο

Διαβασαμε και προτείνουμε: «Είναι παντού το ποίημα» | Εκδ. Μεταίχμιο

Ο Στρατής Πασχάλης στην παρούσα έκδοση- επιλογή ποιημάτων από 12 ποιητές του 20ου αιώνα, δημιουργεί ένα σύμπαν με επίκεντρο το ποίημα. Την αυθύπαρκτη μονάδα του ποιήματος, το οποίο είναι ικανό να συνθέσει όλοκληρους κόσμους με την αυτοτέλεια και την ολότητά του.

Ποίημα και όχι ποίηση εν γένει. Ποιήματα λοιπόν των Βάρναλη, Εγγονόπουλου, Ελύτη, Εμπειρίκου, Καβάφη, Καρυωτάκη, Λαπαθιώτη, Παλαμά, Πολυδούρη, Ρίτσου, Σεφέρη και Σικελιανού επιλέγει ο Στρατής Πασχάλης να μας παρουσιάσει, αποδεικνύοντας ότι η συντομότερη μορφή λόγου, ένα ποίημα σε όποια μορφή, μπορεί να αποτελέσει μια ικανή μονάδα υπάρξης και αυτή είναι και η τέχνη της ποίησης.

«Στο βιβλίο μου αυτό περιέλαβα μεμονωμένα ποιήματα, άλλα περίφημα και άλλα όχι τόσο γνωστά, όμως σημαντικά και καλοφτιαγμένα, άλλα σύντομα και άλλα πιο μακροσκελή, ποιήματα επίσης που έγιναν τραγούδια, τραγούδια που γράφτηκαν από κάποιους ποιητές, αλλά και κομμάτια ποιητικών συνθέσεων, που από μόνα τους μπορούν να σταθούν, αποκομμένα από το γενικότερο σύνολο, σαν ποιήματα ολοκληρωμένα. Άλλωστε, κάποιες φορές, η ποιητική σύνθεση δεν είναι απλή παράθεση αποσπασμάτων μιας ενιαίας συγκίνησης γύρω από έναν χαλαρό ατμοσφαιρικό άξονα, αλλά ποίημα εν εκτάσει, υμνητικό, επικολυρικό, δραματικό, με συγκεκριμένη και ισχυρή σύλληψη που συγκρατεί το σύνολο και του δίνει νόημα συνεχώς».
Στρατής Πασχάλης

 

 

 

 

 

Στρατής Πασχάλης, «Είναι παντού το ποίημα»

 

12 ποιητές του 20ου αιώνα | Μια επιλογή

 

Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.