Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Άνθρωποι στο περιθώριο» | Εκδ. Κλειδάριθμος

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Άνθρωποι στο περιθώριο» | Εκδ. Κλειδάριθμος

Υπάρχει ανθρωπιά, ελπίδα, αξιοπρέπεια στα χρόνια της βαρβαρότητας; Ο Ulrich Alexander Boschwitz προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα μέσα από την περιγραφή, την αποτύπωση και την ανάλυση της ζωής άνεργων, εταίρων, και ζητιάνων που κατοικούν το Βερολίνο τις αρχές της δεκαετίας του τριάντα.

Μετά τον υπέροχο Ταξιδιώτη, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος κυκλοφορούν στα ελληνικά  το πρώτο χρονολογικά βιβλίο του συγγραφέα. Οι «Άνθρωποι στο περιθώριο» δεν είναι άλλο παρά η ιστορία  σακατεμένων ανθρώπων που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει εξαιτίας του πολέμου και του πληθωρισμού.

Στο μυθιστορηματικό σύμπαν του Ulrich Alexander Boschwitz οι σωματικές ανάγκες κατισχύουν τις πνευματικές προσδοκίες. Οι κεντρικοί ήρωες είναι κάθε είδους απόκληροι που έχουν κόψει τη συνήθεια να σκέφτονται και τους απασχολούν μονάχα τα βασικά: φαγητό, χρήματα για σναπς, ένα μέρος να κοιμηθούν. Η ανέχεια και η επισφάλεια τους καταντούν ανίκανους να ξεπεράσουν το παρελθόν και να ονειρευτούν το μέλλον.

Οι «Άνθρωποι στο περιθώριο» πραγματεύονται την αδύναμη φύση του ανθρώπου μέσα στις δύσκολα διαμορφωμένες κοινωνικές συνθήκες από τον καπιταλισμού. Οι ηττημένοι της οικονομικής, πνευματικής και ηθικής κρίσης μένοντας στη σκοτεινή πλευρά της ζωής οδηγούνται σε αποκλίνουσες συμπεριφορές που τους καθιστούν εχθρούς της κοινωνίας.

Ο Γερμανοεβραίος συγγραφέας που βρήκε τραγικό θάνατο σε ηλικία είκοσι επτά ετών υπογράφει ένα καλοδουλεμένο και καίριο μυθιστόρημα για την αλλοτριωμένη από τον κυνισμό και το οικονομικό συμφέρον Γερμανία. Ένα συγκλονιστικό  κείμενο για την κοινωνική και οικονομική κρίση λίγο πριν την επερχόμενη φασιστική λαίλαπα που παραμένει μέχρι σήμερα επίκαιρο.

 

 

 

 

Ulrich Alexander Boschwitz

Ανθρωποι στο περιθώριο

Μτφρ: Μαρία Αγγελίδου - Άγγελος Αγγελίδης

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.