Διαβάσαμε και προτείνουμε: Ανδρέας Πασσάς, «Νότιοι Τρόποι» | Εκδ. 24 Γράμματα

Διαβάσαμε και προτείνουμε: Ανδρέας Πασσάς, «Νότιοι Τρόποι» | Εκδ. 24 Γράμματα

Ο Ανδρέας Πασσάς γράφει το μυθιστόρημά του, το δεύτερο έργο του, μια αλήτικη περιπλάνηση στον κατακερματισμένο εαυτό και την πόλη της Αθήνας! Παρακολουθούμε τον Μαξ, που δούλευε για χρόνια σε ένα μεγάλο κανάλι, να υφίσταται τις συνέπειες του κλεισίματος αυτού, την επί μήνες αγωνιώδη προσπάθεια να επιβιώσει χωρίς εργασία και ήδη χρεωμένος, τις ευκαιριακές δουλειές που μπορεί να τυγχάνουν μπροστά του και τις ακόμα πιο ευκαιριακές σχέσεις με τις γυναίκες που περνάν από δίπλα του, σχεδόν καρμικά, τυχαία, ανεπαίσθητα και τραυματικά.

Στον Μαξ αρέσει να γράφει, να πίνει και να περνάει χρόνο σε μπαρ, να ακούει ωραίες μουσικές, να περιπλανιέται. Ο εγκλωβισμός σε μια ζωή που τα πράγματα δεν πάνε και καλά, σε ένα σπίτι που μετακόμισε υπό άλλες συνθήκες και άλλες βρήκε όταν εγκαταστάθηκε, σε μια δουλειά που η συνήθεια είναι μεγαλύτερη από την απόλαυση, σε σχέσεις που είναι αναπόφευκτα αδιέξοδες από τη γέννησή τους, είναι η κυρίαρχη ατμόσφαιρα του έργου.

Μέσα από την περιγραφή σπαραγμάτων και επεισοδίων της ζωής του Μαξ, αντιλαμβανόμαστε τη φιλοσοφία του πρωταγωνιστή για τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις. Μέσα από αφήγηση περιστατικών του τώρα αλλά και με αναδρομικό χαρακτήρα, μέσα από την ανάμνηση σαν κύριο στοιχείο, τα όνειρα/τους εφιάλτες και το παιχνίδι με τον ασύνειδο εαυτό, ο αναγνώστης έρχεται κοντά στον πρωταγωνιστή και προσπαθεί να μαντέψει το τέλος και -γιατί όχι- να τον «σώσει» αν μπορεί από τους δαίμονές του.

Ο Μαξ είναι ο γείτονάς μας, ο άνθρωπος που συναντάμε στο δρόμο που προχωράμε, ο κολλητός μας, ο εραστής μας, εμείς. Ο Μαξ μέσα του κλείνει την πόλη σαν προσομοίωση του εαυτού και αναζητεί τη νάρκωση σαν διαφυγή έως ότου η πραγματική διαφυγή βρεθεί μπροστά του!

 

 

 

 

 

 

Ανδρέας Πασσάς, «Νότιοι Τρόποι»

 

Εκδόσεις: 24 Γράμματα

 

Πληροφορίες εδώ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.