Διαβάσαμε και προτείνουμε: Alejandro Zambra, «Χιλιανός ποιητής» | Εκδ. ΙΚΑΡΟΣ

Διαβάσαμε και προτείνουμε: Alejandro Zambra, «Χιλιανός ποιητής» | Εκδ. ΙΚΑΡΟΣ

Ο «Χιλιανός Ποιητής» είναι συναρπαστικό ποιητικό πόνημα σε έκταση πεντακοσίων σελίδων. Δεν είναι πάντα απαραίτητο να γράφεις ποίηση για είσαι ποιητικός εκ φύσεως. Ο Zambra καταφέρνει να καθηλώσει τον αναγνώστη του από την πρώτη πρόταση του έργου και να τον βάλει στην καρδιά της αφήγησης με τον εναργή του τρόπο να περιγράφει και να αποτυπώνει συναισθήματα.

Όλα ξεκινούν με έναν εφηβικό έρωτα που δοκιμάζεται, ολοκληρώνεται ή όχι, επανέρχεται, φεύγει κι έρχεται. Όπως έρχεται στη ζωή ένα παιδί που δεν είναι δικό σου αλλά το «κάνεις» δικό σου ή όπως χάνεις εσύ από τη ζωή σου ανθρώπους και πράγματα και προβάλλεις τις ανάγκες σου πάνω σε όσους αγαπάς.

Ο Γκονσάλο είναι ποιητής επειδή εκείνος θέλει να είναι ανεξάρτητα από το αν είναι σπουδαίος ή όχι. Όλη του η ύπαρξη δομείται και περιστρέφεται γύρω από την ποίηση και την ποιητικότητα που ο ίδιος της δίνει. Χιούμορ, φαντασία, πραγματικότητα, σχέσεις, αντίδραση στην εξουσία και τις κατεστημένες ιδέες, λυρισμός είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον «Χιλιανό Ποιητή» ένα σπουδαίο έργο που δεν μπορώ να μην προτρέψω να το έχετε.

Δεν χρειάζεται να κάνει πολλά ένας αναγνώστης για να αγαπήσει τον κόσμο του Γκονσάλο, της Κάρλα και του Βισέντε! Η ιστορία του χιλιανού ποιητή μας είναι τόσο δυνατή που σε «ρουφάει» μέσα της εξαρχής. Σκεφτόμουν αντί για παρουσίαση να γράψω: «Ο Χιλιανός Ποιητής» του Zambra είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο» και τίποτα άλλο. Γιατί αυτό είναι!

 

 

Ο Γκονσάλο είναι ένας «κακός ποιητής» που ονειρεύεται μια μέρα να γίνει αληθινός ποιητής, αλλά κι ένας πατριός που συμπεριφέρεται σαν να είναι ο βιολογικός πατέρας του Βισέντε, ενός αγοριού εθισμένου στις γατοτροφές. Χρόνια αργότερα, ο Βισέντε αρνείται να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο γιατί το όνειρό του είναι να γίνει κι αυτός ποιητής, παρά τις συμβουλές της Κάρλας, της περήφανης και μοναχικής του μητέρας, και του Λεόν, ενός μέτριου πατέρα που έχει αφοσιωθεί στη συλλογή του από μινιατούρες αυτοκινήτων.
Ο ισχυρός μύθος της χιλιανής ποίησης (όπως σημειώνει ένας χαρακτήρας του βιβλίου, «οι Χιλιανοί, σύμφωνα με την Σουηδική Ακαδημία, είναι δις παγκόσμιοι πρωταθλητές της ποίησης») τίθεται υπό αμφισβήτηση από την Πρου, μιαν αμερικανίδα δημοσιογράφο που εμπλέκεται τυχαία σε μια πολυπληθή και σπαρταριστή κοινότητα λογοτεχνικών ηρώων και καμποτίνων.
Ο Χιλιανός ποιητής πραγματεύεται τα πάνω και τα κάτω του έρωτα και της οικογένειας (επίμονο μοτίβο στις μυθοπλασίες του Zambra), την πάντα παρούσα δυσπιστία στους θεσμούς και την εξουσία, την εμπειρία της συγγραφής και της ανάγνωσης σ’ έναν κόσμο εχθρικό που μοιάζει να καταρρέει.

Εκδόσεις Ίκαρος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.