Διαβάσαμε: «It’s Only Rock ‘n’ Roll» του Ντίνου Δηματάτη | Εκδόσεις Όγδοο

Διαβάσαμε: «It’s Only Rock ‘n’ Roll» του Ντίνου Δηματάτη | Εκδόσεις Όγδοο

Ο Ντίνος Δηματάτης πραγματοποιεί ένα οδοιπορικό στον χωροχρόνο έχοντας για όχημα τι άλλο, τη μουσική του 20ου αιώνα που άλλαξε τον κόσμο και τον ίδιο, το rock n ' roll. Έχοντας υπηρετήσει αυτόν τον μαγικό και πολυσύνθετο κόσμο από το δημοσιογραφικό πόστο, έχοντας ασχοληθεί ενδελεχώς με το ραδιόφωνο και τη συγγραφή μουσικών βιβλίων, ο συγγραφέας μπορεί πια να μιλάει με μεγάλη άνεση και νοσταλγία για όσα τον επηρέασαν ώστε να βαδίσει αυτόν τον δρόμο, που είναι αλήθεια, πως ακόμα και αν το rock n' roll έχει φύγει αρκετά από το προσκήνιο στις ημέρες μας, όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται ποτέ να χαθεί.

Πάντα θα υπάρχουν μυημένοι που θα αδημονούν να πιουν μια μπύρα καθισμένοι με άλλους ομοϊδεάτες γύρω από ένα τραπέζι όπου θα μιλούν για ώρες για τους αγαπημένους τους δίσκους, πάντα θα υπάρχει ο απόηχος όλων αυτών των καλλιτεχνών που δημιούργησαν κατεστημένα ή αναγνωρίστηκαν μετά από αρκετό καιρό και διαμόρφωσαν συνειδήσεις, ταυτότητες και ήχους, πάντα θα γίνονται συναυλίες όπου το κοινό θα μεταφέρεται σε μια άλλη διάσταση μέσω της μουσικής κτλ.

Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο σε αυτό το βιβλίο είναι πως ο συγγραφέας δε μιλάει τόσο από ακαδημαϊκή, δημοσιογραφική ή μουσικολογική πλευρά αλλά μεταφέρει τον ενθουσιασμό και το πάθος ενός ακροατή που ανακαλεί όλες αυτές τις εμπειρίες και ανυπομονεί για τα επόμενες, σαν να είναι ένας έφηβος που ανακαλύπτει για πρώτη φορά την άγρια και αισθαντική μυσταγωγία της ροκ μουσικής. Η πλευρά, εξάλλου, του ακροατή είναι και η πρώτη και ενδεχομένως και η πιο αληθινή, μακριά από ματαιοδοξίες και παραφιλολογίες, ακόμα και αν κάποιος είναι καταξιωμένος μουσικός που έχει κατακτήσει κάθε γωνιά του κόσμου.

Στις σελίδες παρελαύνουν πολλά ρεύματα και σημαντικά πρόσωπα που άλλαξαν τον ρου της ελληνικής ή διεθνούς ιστορίας, όπως οι Talking Heads, οι Clash, οι Free, ο Rory Gallagher, η Marianne Faithful, η Patti Smith, οι Gogol Bordello, οι Aphrodite's Child, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Μάνος Ξυδούς, οι Μουσικές Ταξιαρχίες και πολλοί ακόμα. Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που κάθε εραστής του rock n' roll μπορεί να συναισθανθεί και να τα κατανοήσει αναπολώντας τα δικά του κομβικά σημεία σε αυτό το απέραντο σταυροδρόμι. Το Όγδοο προσφέρει μία ακόμα συγκεντρωτική και καλαίσθητη έκδοση για οποιονδήποτε έχει νιώσει στο πετσί και την καρδιά του την αιώνια γοητεία του rock n' roll.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.