Διαβάσαμε: Ηλίας Μπιστολάς, «Χώμα στα μάτια, στα αυτιά, στο στόμα» | Εκδ. ΤΟΠΟΣ

Διαβάσαμε: Ηλίας Μπιστολάς, «Χώμα στα μάτια, στα αυτιά, στο στόμα» | Εκδ. ΤΟΠΟΣ

Ο Ηλίας Μπιστολάς κάνει την πρώτη του εμφάνιση με το «Χώμα στα μάτια, στα αυτιά, στο στόμα», το οποίο χαρακτηρίζει ως οικογενειακή σάγκα -σε μέγεθος τσέπης- τεσσάρων αδελφών.

Μία οικογένεια, ένα μυστικό, ένας φόνος. Τέσσερα αδέρφια ζουν υπό το βάρος ενός εγκλήματος, που διαδραματίστηκε χρόνια πριν, χωρίς κανένας να μπορεί να τα βοηθήσει να λυτρωθούν. Η πλοκή χτίζεται σταδιακά, με εγκιβωτισμένα επεισόδια και αναδρομικές αφηγήσεις - σπαράγματα της μνήμης και των αναθυμήσεων. Άλλοτε σε μορφή εσωτερικού μονολόγου, άλλοτε ευθέως, άλλοτε με την περιγραφική αποτύπωση των μεταβαλλόμενων ψυχικών καταστάσεων των τεσσάρων αδερφών, ο αναγνώστης παρακολουθεί τις ζωές τους στο τώρα, πάντα σε συνάρτηση με το παρελθόν τους, το οποίο είναι ο οδηγός για να αντιληφθούμε το παρόν.

Η μνήμη, οι αναμνήσεις, οι απωθημένες εικόνες αποτελούν κομβικό σημείο αναφοράς, προκειμένου να λυθεί το κουβάρι του έργου. Μια οικογένεια, που διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη, είναι ο πυρήνας μιας γρήγορης, κινηματογραφικής πλοκής, που οδηγεί με ακρίβεια προς τη λύση του μυστηρίου. Ποιος είναι ο εφιάλτης και η επαναλαμβανόμενες εικόνες που βλέπουν οι πρωταγωνιστές; Ποιοι έχουν χώμα στα μάτια, στα αυτιά, στο στόμα και γιατί;;; Θα καταφέρουν τα τέσσερα αδέρφια να απεμπλακούν από τη μνήμη - δυνάστη και να απεμπολήσουν την «αμαρτία» για την οποία δεν φέρουν ευθύνη; Και πόσοι θα έχουν χαθεί στη διαδρομή της κάθαρσης αυτής; 

Σίγουρα από αυτά τα βιβλία που το debόp προτείνει ανεπιφύλακτα, κρατώντας τα μυστικά του καλά φυλαγμένα για τα μάτια σας μόνο. Ο Ηλίας Μπιστολάς κάνει σίγουρα εμφατική είσοδο στην νεοελληνική λογοτεχνία.

 

 

 

 

 

 

Ηλίας Μπιστολάς

«Χώμα στα μάτια, στα αυτιά, στο στόμα»

Εκδ. ΤΟΠΟΣ

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.