Διαβάσαμε :: «Η παράνυφος» της Carson McCullers | Εκδ. Διόπτρα

Διαβάσαμε :: «Η παράνυφος» της Carson McCullers | Εκδ. Διόπτρα

 Τι ακριβώς συνέβη στη Φράνκι; Η απάντηση βρίσκεται στην πρώτη πρόταση του βιβλίου: «Η Φράνκι ήταν δώδεκα χρόνων και είχε πόλυ καιρό να ανήκει οπουδήποτε». Ξέμπαρκη, σπαταλούσε τον χρόνο της, φοβόταν την πόλη της και ονειρευόταν να ξεφύγει από τα αποπνικτικό περιβάλλον της οικογένειάς της. Στην ασφυκτική ατμόσφαιρα της διακοσμημένης με παιδικές ζωγραφιές κουζίνα, η έφηβη ηρωίδα προσπαθεί να καταλάβει τη μοναξιά της, να μη συνθλίψει τα όνειρά της, να ζήσει όπως δεν κατάφεραν να ζήσουν οι γύρω της.

Η είδηση του γάμου του αδελφού της κάνει τη φαντασία Στον αμερικάνικο Νότο των φυλετικών διακρίσεων της δεκαετίας του σαράντα, η Φράνκι έρχεται αντιμέτωπη με την αδυσώπητη αλήθεια της ανθρώπινης ύπαρξης. Όλα είναι προαποφασισμένα και  όλοι είμαστε αδύναμοι μπροστά στο πεπρωμένο. Η αναπόφευκτη ήττα δεν την αφήνει να ανοίξει τα φτερά της και να πετάξει για πάντα μακριά. Ο εύθραυστος ψυχισμός της κλονίζεται από την απότομη προσγείωση. Η δίψα της για συντροφικότητα, η λαχτάρα της για ελευθερία παραμένουν αναπάντητες. να οργιάζει. Η Φράνκι πιστεύει ότι θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ένωση των δύο μελλονύμφων. Εκείνοι θα γίνουν η ευκαιρία της να ταξιδέψει, να δει τον κόσμο, να αλλάξει ζωή. Βαθύτερη επιθυμία της είναι να γίνει ένα «εμείς» με τον αδελφό της και την γυναίκα του.

Στον αμερικάνικο Νότο των φυλετικών διακρίσεων της δεκαετίας του σαράντα, η Φράνκι έρχεται αντιμέτωπη με την αδυσώπητη αλήθεια της ανθρώπινης ύπαρξης. Όλα είναι προαποφασισμένα και όλοι είμαστε αδύναμοι μπροστά στο πεπρωμένο. Η αναπόφευκτη ήττα δεν την αφήνει να ανοίξει τα φτερά της και να πετάξει μακριά. Ο εύθραυστος ψυχισμός της κλονίζεται από την απότομη προσγείωση. Η δίψα της για συντροφικότητα, η λαχτάρα της για ελευθερία παραμένουν αναπάντητες.

  Έξι χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου της μυθιστορήματος Η καρδιά κυνηγάει μονάχη, η Carson McCullers υπογράφει ένα υποδειγματικό μυθιστόρημα μαθητείας στο οποίο πραγματεύεται την αδυναμία μιας έφηβης να καταλάβει τη φύση της ύπαρξης της και να βρει τη θέση της στον κόσμο. Η συγγραφέας εμβαθύνει στη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στην παιδική και στην ώριμη ηλικία, στην κρίσιμη και περίπλοκη εποχή της ζωής του ανθρώπου κατά την οποία διαμορφώνεται η σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ταυτότητα του. Και το κάνει με μεγάλη επιτυχία.

Carson McCullers 
Η παράνυφος
Μτφρ Έφη Τσιρώνη 
Εκδόσεις Διόπτρα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.