Διαβάσαμε: «Η Καρδιά Κυνηγάει Μονάχη» της Carson McCullers | Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ

Διαβάσαμε: «Η Καρδιά Κυνηγάει Μονάχη» της Carson McCullers | Εκδ. ΔΙΟΠΤΡΑ

Η Carson Mccullers είναι μόλις είκοσι τριών ετών όταν γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα και ήδη το ενδιαφέρον της για την πραγματικότητα της εποχής της είναι έκδηλο. Η Καρδιά κυνηγάει μονάχη, κείμενο κατεξοχήν στρατευμένο, εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την κοινωνική αδικία της χώρας της, τον ενδημικό ρατσισμό και την αναλγησία των ισχυρών.

Στις σελίδες του μυθιστορήματος  ξετυλίγονται η ζωή των μικρών πόλεων του Νότου, τα βάσανα των κατοίκων τους και, κυρίως, το αίσθημα μοναξιάς που τους διακατέχει. Η αυθεντικότητα του έργου έγκειται στην επιλογή της συγγραφέα να δώσει φωνή στο περιθώριο. Παιδί, έγχρωμος, κωφός, όλοι συνθέτουν τη φωνή μιας άλλης Αμερικής, εκείνης της ενδοχώρας που συγκροτεί μία ιδιαίτερη κοινότητα  «κυνηγών μοναχικών καρδιών».

Η Μικ Κέλι βλέπει τα όνειρά της να ματαιώνονται, ο Κόπλαντ υπερασπίζεται τη μαρξιστική ουτοπία, ο Μπιφ Μπράνον βασανίζεται από υπαρξιακές αναζητήσεις, ο Τζέικ Μπλάουντ θέλει να οργανώσει ένα εργατικό κίνημα και ο  κωφός Τζον Σίνγκερ ενσαρκώνει το αδιαπέραστο τείχος αποξένωσης που τους ενώνει και την ίδια στιγμή την επιθυμία να επικοινωνήσουν τους φόβους τους, τα βάσανά τους, τις πικρίες τους και τις απογοητεύσεις τους. Το δύσκολο πέρασμα στην ενήλικη ζωή γίνεται ένα πολυφωνικό lamento, μία καλειδοσκοπική κριτική της αμερικανικής κοινωνίας, του εγωισμού που γεννά ο καπιταλισμός.

Ο θάνατος του Σίνγκερ θα λειτουργήσει καταλυτικά στις σχέσεις τους. Οι δεσμοί θα διαρραγούν και οι πέντε, ελεύθεροι και ένοχοι, θα μάθουν να ζουν δίχως εκείνον. Όπως οι έφηβοι που εγκαταλείπουν τους γονείς  και σιγά σιγά αποκτούν την αυτονομία τους.  Η αυτοκτονία του φίλου τους  θα τους οδηγήσει στις βαθύτερες ανάγκες τους.

Η καρδιά κυνηγάει μονάχη απεικονίζει έξοχα το we of me, την ατέρμονη αναζήτηση της συνύπαρξης, της αποδοχής της διαφορετικότητας. Οι ήρωες της Carson McCullers πασχίζουν να εκφράσουν την ενδόμυχη επιθυμία τους:να γίνουν ένα «εμείς» δίχως να θυσιάσουν το  «εγώ».

Αν δεν έχετε ακόμη διαβάσει το έργο της Carson McCullers που αμέσως την εκτόξευσε στις πρώτες θέσεις των σημαντικότερων συγγραφέων των Ηνωμένων Πολιτειών του 20ου αιώνα, κάντε το δίχως δεύτερη σκέψη. Η ανάγνωση ένος βαθιά ποιητικού και ανθρώπινου έργου θα σας αποζημιώσει.

 

 

 

 

 

 

Carson McCullers

Η καρδιά κυνηγάει μονάχη

Μτφρ: Μιχάλης Μακρόπουλος

Εκδόσεις: Διόπτρα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.