Διαβάσαμε: «Η άλλη Κατερίνα» του Αυγ. Κορτώ | Εκδ. Πατάκη

Διαβάσαμε: «Η άλλη Κατερίνα» του Αυγ. Κορτώ | Εκδ. Πατάκη

Ο Πέτρος Χατζόπουλος ή γνωστός σε όλους ως Αύγουστος Κορτώ, έχει αυτήν την εκπληκτική ικανότητα να μιλάει με ελαφρύ και ευγενικά συγκαλυμμένο τρόπο για τα μύχια της ψυχής. Φουσκώνει ένα μπαλόνι γεμάτο από τραύματα, πληγές και μεγάλα βάρη, το οποίο σιγά σιγά ξεφουσκώνει και πέφτει στο πάτωμα ξερό.

Έχοντας διαβάσει αρκετές δουλειές του, αυτήν τη φορά, ομολογώ ότι με έπιασε ένας κόμπος στο στομάχι. Πρώτον, διότι προσπάθησα, με τη βοήθεια της ενσυναίσθησης να βρεθώ στη θέση του.  Δεύτερον, διότι δεν ξέρω πόση δύναμη ψυχής, πόσα διαλείμματα ανάμεσα σε εικόνες, τσιγάρα και λέξεις, πόσος πόνος χρειάστηκε, για να καταγραφεί αυτή η ιστορία. Ο Κορτώ πήρε τον εξομολογητικό του τόνο, τη φαντασία του, τη μνήμη του και δημιούργησε ένα πανέμορφο μέρος.

Όλοι μας έχουμε φανταστεί μιαν άλλη ζωή, έχουμε φαντασιωθεί γεγονότα και καταστάσεις που θα επιθυμούσαμε να είχαν πάρει άλλη τροπή. Όλοι, λίγο ή πολύ, έχουμε βρεθεί στο χάος της απώλειας και έχουμε σκεφτεί πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς το τελεσίδικο, αμείλικτο άγγιγμα του θανάτου. Όλοι έχουμε σκεφτεί τι θα γινόταν αν τα πράγματα δεν είχαν έρθει έτσι. Όλοι έχουμε αρνηθεί την πραγματικότητα.

Ωστόσο, η άρνηση εδώ, έχει έναν άλλον λόγο ύπαρξης, θαρρώ. Η άρνηση έχει τον καταφατικό ρόλο στη ζωή που όντως υπήρξε. Η αλλαγή της ιστορίας έχει ως στόχο τη συγχώρεση, την αποδοχή του μη αναστρέψιμου, την αγάπη. «Η άλλη Κατερίνα» είναι ένα βιβλίο που μιλάει απλά για τον άνθρωπο, με απόσταση, συγκατάβαση, αποδοχή. Ο Κορτώ αναποδογυρίζει τη ζωή του, γίνεται φίλος με τη μητέρα του και παρακολουθεί τη ροή των γεγονότων με κιάλια.

 Κατανοώ πως η πένα και η αλληλουχία των λέξεων πρέπει να λειτούργησαν τελείως ιαματικά. Η συγγραφή χαρίζει την τάξη, ακόμα και όταν οι λέξεις τρέχουν να κρυφτούν, εννοούνται ή σβήνονται. Ακόμα μια φορά, αναφέρεται ανοιχτά στις ψυχικές ασθένειες, ανοίγει τα χαρτιά του και τα τοποθετεί πάνω στο λογοτεχνικό τραπέζι. Έχω την εντύπωση ότι εκτός από πολύ κλάμα, κατά τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, υπήρχε και πολύ χαμόγελο.

 

 

 

 

 

«Η άλλη Κατερίνα»

Αυγ. Κορτώ

Εκδ. Πατάκη

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.