Διαβάσαμε: Γιούντιτ Σαλάνσκυ «Κατάλογος Απολεσθέντων» | Εκδ. ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ

Διαβάσαμε: Γιούντιτ Σαλάνσκυ «Κατάλογος Απολεσθέντων» | Εκδ. ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ

Γράφοντας για όσα πια έχουν σωπάσει, όπως ένα νησί, ένα ποίημα ή ένα πλάσμα, η Σαλάνσκυ επιχειρεί ή μάλλον απλά ζει και παίζει με το παρελθόν. Άλλοτε με δοκιμιακό ύφος, άλλοτε με πεζογραφικό, αυτό το βιβλίο είναι ένα αριστουργηματικό αίνιγμα. Μυθιστόρημα ή εγκυκλοπαίδεια, ταξίδι στο χώρο ή στο χρόνο, φαντασία ή φαντασίωση το τότε και το τώρα, είναι λέξεις που σχετίζονται άμεσα με τον Κατάλογο απολεσθέντων.

Πρωτότυπα όμορφο, τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε μορφή λόγω της εξαιρετικής συλλεκτικής έκδοσης από τους Αντίποδες, όπως και ευαίσθητα στοιχειωτικό, το βιβλίο αυτό σε παρασύρει σε μια προσπάθεια κατανόησης των υπαρξιακών αγωνιών του ανθρώπου.

Οι λέξεις γίνονται μέρος στο παιχνίδι της απώλειας. Οι λέξεις δημιουργούν εικόνες. Εικόνες ζωών που υπήρξαν και έχουν πια χαθεί. Τα αντικείμενα και τα φυτά, τα τέρατα και οι στίχοι, όλα παίρνουν ζωή με την πένα της συγγραφέα. Ζωντανεύουν μπροστά στον αναγνώστη και τον ταρακουνάνε τραγουδώντας την πρόσκαιρη διαδρομή του σύμπαντος και των μονάδων που το απαρτίζουν. Κάθε μονάδα και ξεχωριστή, κάθε μονάδα και το ίδιο σημαντική, αλλά που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξαφανιστεί μέσα στο χάος ή καλύτερα μέσα στη φυσική πορεία της διατήρησης της ύλης.

Αυτό δεν είναι και άλλωστε η ίδια η ζωή; Τι χαρακτηρίζει την ίδια τη ζωή και τα όρια της περισσότερο από τον ίδιο τον θάνατο, τον χαμό, την απώλεια, την εξαφάνιση;

Η Σαλάνσκυ μεταμφιέζεται. Η Σαλάνσκυ είναι ο χρόνος. Είναι ο παρατηρητής που περνά σκωπτικά και κουνάει το κεφάλι με θράσος σε όσα υπάρχουν σήμερα. Έτσι, τα προειδοποιεί ότι μια θα καταγραφούν και αυτά σε κάποιον κατάλογο απολεσθέντων.

 

 

 

 

 

Γιούντιτ Σαλάνσκυ

«Κατάλογος Απολεσθέντων»

Εκδ. ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.