Διαβάσαμε: «Φελιτσιτά» της Μάρως Δούκα | Εκδόσεις Πατάκη

Διαβάσαμε: «Φελιτσιτά» της Μάρως Δούκα | Εκδόσεις Πατάκη

Ο Κώστας Καβουράκης έχει κυριολεκτικά «γκρεμίσει» την καθημερινή ζωή της οικογένειάς του. Με ένα σπίτι στα Σεπόλια, η μικροαστική οικογένεια που έχουν δημιουργήσει ο Κώστας και η Ελένη έχουν να αντιμετωπίσουν για χρόνια πολλά φαντάσματα και κοινωνικά συμπλέγματα. Εκείνος είχε όνειρο να γίνει αστυνομικός αλλά η γνωριμία του με την Ελένη, έτυχε να επισφραγιστεί με μια πρόωρη εγκυμοσύνη και τελικά κατέληξε να δουλεύει σε μια αποθήκη από «ανάγκη». Μαζί έκαναν τρία παιδιά αλλά κανείς δεν είναι ευτυχισμένος σε αυτήν τη συνθήκη. Παρ’ όλα αυτά, η Ελένη καμαρώνει και μιλάει σε όλους στη γειτονιά για την όμορφη οικογένεια που κατάφερε να φτιάξει.

Από την άλλη, ο Κώστας έχει από μικρός στοιχειωθεί από τα δικά του οικογενειακά τραύματα. Η μητέρα του έφυγε νωρίς και ο πατέρας του εγκατέλειψε αυτόν και τον αδερφό του για μια άλλη γυναίκα. Τα φαντάσματα μέσα του θεριεύουν και τον κυριεύουν. Δε διστάζει να ξυλοκοπά συχνά τη γυναίκα και την κόρη του μέχρι που μια μέρα ο ένας από τους δύο γιους του γίνεται μάρτυρας αυτής της ειδεχθούς συμπεριφοράς και τελικά επιλέγει και αυτός να του απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Αυτό, λοιπόν, ταράζει τον εσωτερικό κόσμο του Κώστα, ο οποίος αποφασίζει να εγκαταλείψει για πάντα το σπιτικό του.

Έτσι, περιφέρεται ρακένδυτος και ανήμπορος στο Κέντρο της Αθήνας και ανακαλύπτει έναν κόσμο που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα ήταν μέρος του, αυτόν των αστέγων. Η θλίψη και η ένδειά του βρίσκουν καταφύγιο στη συντροφιά άλλων αστέγων αλλά κυρίως στη συντροφιά μιας γάτας, της Φελιτσιτά, που είναι το μόνο χαρούμενο στοιχείο στη ζωή του Κώστα αυτήν τη στιγμή. Ένα πρόσωπο, ένα πλάσμα, μια στιγμή μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Το χάος μπορεί να μετατραπεί σε τάξη μέσα από μια απειροελάχιστη στιγμή του χρόνου.

Η Μάρω Δούκα, με τη διαχρονικά απλή και όμορφα κατανοητή γραφή της, αποδίδει με ψυχογραφικό τρόπο, με το «Φελιτσιτά», το νέο της βιβλίο τα σύγχρονα αστικά ζητήματα σε ατομικό, οικογενειακό και συλλογικό επίπεδο χαρίζοντας με την αφηγηματική της τεχνική φωνή σε όλα τα μέλη της οικογένειας Καβουράκη, όπου όλα μοιάζουν ρόδινα στον έξω κόσμο. Μέσα όμως επικρατεί χαμός. Τέχνει με χειρουργικό τρόπο τις σκοτεινές εκφάνσεις της πραγματικότητας που βρίσκονται συχνά καλά κρυμμένες πίσω από άπλετο φως. Η ενδοοικογενειακή βία, ο θεσμός του γάμου που αρχίζει να φθείρεται, οι προσδοκίες των γονιών, η πατριαρχία, η έλλειψη ενσυναίσθησης, η συναισθηματική και οικονομική ένδεια, η κατάσταση των αστέγων και οι «μαύροι και βρώμικοι» δρόμοι των μεγάλων αστικών κέντρων μπλέκονται σε ένα αφήγημα γεμάτο με ευαισθησία, σκληρότητα και «κατανόηση» από την οπτική της συγγραφέα. Η συγγραφέας δεν κρίνει αλλά παρουσιάζει, τοποθετεί και αφουγκράζεται ακόμα και τις πιο βάρβαρες πτυχές του ανθρώπου.

 

 

 

 

 

 

 

Φελιτσιτά

Συγγραφέας: Δούκα Μάρω

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.